Мініатюрні шедеври: волинянин 40 років майструє кораблики у пляшках

Мініатюрні шедеври: волинянин 40 років майструє кораблики у пляшках
Волинянин Володимир Ящук уже протягом сорока років створює неймовірні кораблики у пляшках із вітрилами з листочків, хвостиків вишні, кукурудзи та павутинки.

Про це пише Ольга Магас на шпальтах газети «Сім’я і дім», - повідомляє Район. Луцьк.

Свій перший вітрильник майстер зробив у 1977 році. Почалося все зі звичайного фото у журналі «Навколо світу», на якому був зображений корабель у пляшці. Саме ця світлина надихнула волинянина створити щось подібне.

За 40 років майстер зробив понад 300 різноманітних вітрильників. Більшість його кораблів – практично копії історичних суден різних епох. Проте чимало вітрильників є «героями» казок, фільмів та мультиків. Так, є у колекції Володимира Ящука кораблі з книги «Старий і Море», кінофільмів «Пурпурові вітрила» та «Пірати Карибського моря» і навіть мультфільмів «Ну, постривай!» та «Як козаки…»

Кожен кораблик талановитого волинського митця – особливий, адже на його виготовлення витрачається багато дрібненьких деталей. Найбільше зусиль довелося докласти при створенні шведського корабля «Ваза». Для його виготовлення майстер використав 1 392 деталі.

«Цей корабель – флагман шведського флоту «Ваза». Коли його спустили на воду, він пройшов милю, і моряки відкрили гарматні порти, щоб дати залп. Проте вітер нахилив корабель, через що у ті порти почала литись вода. Тож вітрильник потонув за милю від берега і пролежав на дні понад 300 років. Потім його підняли й наразі він є одним із експонатів стокгольмського музею», – розповідає майстер.

Вага кожного кораблика – від 12 грамів. А найлегший вітрильник важить всього 1 грам. Він так і називається – «Легко». Створений із пофарбованих бамбукових паличок та тонюсінької капронової тканини, на перший погляд, вітрильник видається намальованим на папері. Проте якщо придивитися, то кожна деталь вражає витонченістю і чіткістю.

Але особливістю витворів майстра є саме вітрила. Їх майстер робить із найнесподіваніших матеріалів: шкірочки винограду, шкірочки маслюка та мухомора, хвостика карася, цигаркового паперу, пелюсток квітів та листочків, коріння часнику, кори берези, солі, скла з електролампочки і навіть павутинки.

«Коли я зробив вітрила з павутини, то побачив, що це – найтонший і делікатний матеріал, який легко зруйнувати. Тож я зрозумів, що можу зробити вітрила з будь-чого. Зараз планую виготовити вітрильник, який прикрашатиме вітрило з насіння льону. Люди більш зацікавлено дивляться на оригінальні речі, тому хочу експериментувати, щоб творити щось дійсно унікальне», – розповідає Володимир Ящук.

Переглянути виставку унікальних вітрильників можна у Краєзнавчому музеї за адресою: місто Луцьк, вулиця Шопена, 20. Виставка діятиме до кінця лютого.



















Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Мініатюрні шедеври: волинянин 40 років майструє кораблики у пляшках
03 лютий, 2017, 19:03