Волинські школярі вшанували пам'ять героїв Крут

Волинські школярі вшанували пам'ять героїв Крут
Працівники Шацького районного Будинку культури спільно з дитячою бібліотекою провели захід до Дня пам’яті героїв Крут для учнів 9 класів Шацької ЗОШ І-ІІІ ст. - гімназії.

Повідомляє Район.Шацьк.

Ведучі заходу Марія Шпак та Вікторія Ягодинець розповіли, що на Чернігівщині, поблизу невеличкої залізничної станції Крути, в буремному 1918 році відбувся бій між українськими студентами і в десятеро більшою армією російського більшовицького генерала Муравйова. В бою полягли смертю хоробрих майже 300 молодих українців.

Годину пам’яті присвятили тим, хто в боротьбі зо волю і кращу долю України не дожив до сьогоднішнього дня, спить в знаних і безіменних могилах, розкиданих у рідній і чужій землі, його славним синам і дочкам, що в розквіті своїх духовних і фізичних сил віддали молодість і найдорожче, що є в кожного з нас - життя. Тим, кого в умовах більшовицької тиранії ми повинні були забути, викреслити зі своєї пам’яті та історії, героям, що впали в страшному бою під Крутами. Тож майже 600 українських бійців виступили проти чотиритисячної російської більшовицької армії. Бій відбувся 29 січня 1918 року.

Також було продемонстровано відеокліп «Ніколи не плач» та уривок з фільму «Національний урок історії - Герої Крут». Бібліотекарями дитячої бібліотеки представлено книжкову виставку «Герої Крут - наша гордість та вічний біль».

З історичними довідками про ті події учнів ознайомили Максим Верчук та Оксана Озімок. Герої Крут не в силі були зупинити наступ, але оборонили честь рідної України. Своїм подвигом підтвердили незалежність українського духу, вірність національній ідеї молодої держави. Ці юнаки, майже діти, деякі з яких потайки повтікали від батьків, коли пролунав клич рятувати батьківщину.

Сівши в потяг, вони співали «Ой у лузі червона калина». А ті двадцять семеро, що потрапили в полон і перенесли звірячі знущання московських злочинців, перед розстрілом співали «Ще не вмерла Україна».
У пам’ять за загиблими Героями Крут всі учасники години пам’яті та учні заспівали гімн України, а вокальний ансамбль районного Будинку культури «Струни серця» виконав пісню «Оберіг».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.