Створення книги про 51-у бригаду - на «фінішній прямій»

Створення книги про 51-у бригаду - на «фінішній прямій»
Одна з авторок книги про 51-у бригаду Жанна Білоцька повідомила, що проект вийшов на "фінішну пряму".

"Це означає, дописую матеріали, які назбирала за весь рік. Зустрінусь з тими, з ким не встигла. Мої колеги Тетяна Палаєвская, Тетяна Ізотова також проведуть ще кілька зустрічей. І будемо формувати книгу", - пише вона в Facebook.

"Одразу скажу: що змогли - те зробили. Як сказала моя колега Наталія Малімон, усього не вмістиш в одну книгу. Нехай це буде початок. Можливо, потім буде продовження. Час покаже. Особливе ДЯКУЮ Валентина Савчук - Нововолинськ та Іваничі охопила майже повністю. Чекаю матеріали газети "Колос", яка відгукнулась і пообіцяла долучитися".

Також Білоцька опублікувала витяг з спогадів одного з офіцерів 51-ї бригади:

"Того дня нас обстріляли біля річки. Поранило кількох хлопців, троє з яких отримали важкі поранення, один - Валерій Янчук з Іванич - легке. Хлопця зачепило уламком у шию. Я з майором поїхав у лікарню, що у Старобєшево, куди їх відвезли. Вона була переповнена, бійці лежали навіть у коридорі. Коли приїхали туди, Валерій чекав нас при вході. Лікарі витягнули з нього уламок і віддали йому. Як сьогодні пам'ятаю: він стояв і тримав його в руці. Разом повернулись у пункт постійної дислокації. А вже за кілька днів при виході з оточення, загинув під час обстрілу. Уламок від снаряду потрапив у груди. Це сталося на моїх очах, але ми нічим не змогли зарадити, тоді вже нас взяли у полон. Коли забирали поранених, хотіли повернутися за ним, але нам заборонили.

... Чи була зрада? Її відчували усі: від солдата - до офіцера. І я не боюсь про це говорити. А як ще можна пояснити факт, коли нас узяли в полон, і з наших рацій росіяни зв'язувались з нашим керівництвом, а через кілька хвилин у наш бік летіли снаряди?! Тоді загинули наші офіцери і російські солдати. Перед очима і досі жахлива картина загибелі побратимів, з якими служив не один рік, і яких розірвало на частини. Дивом я та інші хлопці залишились живими, хоч деякі отримали поранення. Як сьогодні пам'ятаю лейтенанта Михальчука, якому відірвало кисті рук. На жаль, він помер. Комусь було дуже вигідно, щоб ми не вижили, і не розповіли правди про події, свідками яких стали.

Те ж саме можу сказати про командира, після візиту котрого хлопці ховалися у бліндажі, бо знали, що буде обстріл. Збіг обставин? Ми тоді так не думали. А коли 21 серпня він приїхав до нас і хлопці, які жодного разу не були у відпустці, поцікавились, коли зможуть піти, отримали відповідь: "Вас через три дні і так повезуть додому у цинку". Яка могла бути довіра до такого командира?

Можливо, ми б змогли вийти з Іловайська, якби була команда або йти на прорив, або відступати, бо тримати оборону не було чим. Багато тих, хто був тоді з нами, вийшли. Їхні командири прийняли рішення рятувати людей. Серед таких - підполковник з Рівного Сергій Стрілець, який вивів своїх хлопців, Правда, потім мав купу проблем через одного підозрюваного у співпраці з сепаратистами, який виявився родичем високосадовця. Навіть розжалували до рядового, але він відстояв свої права.

...Пам'ятаю, як ми на початку АТО увійшли у Маріуполь, коли там назрівала складана ситуація. Нам вдалося взяти місто у кільце, розставити блокпости навколо нього, а добровольчі батальйони працювали вже у самому місті, зачищаючи його від сепаратистів без єдиного пострілу. Якби не регулярна російська армія, ми б так само вчинили і з Донецьком, і завершили ще тоді АТО до осені. Але..."

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Створення книги про 51-у бригаду - на «фінішній прямій»
06 лютий, 2017, 03:45