Чому руйнується 200-річна пам`ятка під Луцьким замком

Чому руйнується 200-річна пам`ятка під Луцьким замком
Будинок з 200-річною історією за якихось сто метрів від Луцького замку продовжує руйнуватися через недбалість своєї власниці.

Вона – Наталія Торчинюк – колишня дружина голови Господарського суду Рівненської області Вадима Торчинюка, - пише Четверта влада.

Всупереч закону ця пані досі не уклала охоронний договір, який зобов’язує доглядати та зберігати пам’ятку. Чому так відбувається – розбиралася «Четверта влада».

Про пам’ятку містобудування та архітектури місцевого значення, що на вулиці Плитниці 7 у Луцьку «Четверта влада» писала ще чотири роки тому. Будівля поруч із Луцьким замком зведена у 18-му столітті.

Ще у 2012 році «Четверта влада» зверталася до управління культури Волинської облдержадміністрації, адміністрації Державного історико-культурного заповідника «Старий Луцьк», відділу охорони культурної спадщини Луцької міськради, щоб з’ясувати чому пам’ятка розвалюється і хто за це має відповісти.

Чиновники тоді кивали один на одного і пояснювали, що не можуть нікого притягнути до відповідальності, бо не укладений охоронний договір на пам’ятку. Договір же не уклали, бо не знають власника пам’ятки.

Закон України «Про охорону культурної спадщини» встановлює, що усі власники пам`яток, незалежно від форм власності, зобов`язані укладати з органами охорони культурної спадщини охоронні договори.

Охоронний договір встановлює режим використання пам`ятки, у тому числі території, на якій вона розташована. Тобто, щоби пам`ятку не знесли і поблизу замку не виросла дев`ятиповерхівка, укладається цей документ.

Згідно з цим же законом, власник пам`ятки зобов`язаний утримувати її в належному стані, своєчасно проводити ремонт, захищати від пошкодження, руйнування або знищення. Детальні умови цього і прописуються в охоронному договорі.

Якщо ж власник не проводить ніяких робіт по збереженню пам`ятки, то орган охорони культурної спадщини може звернутися до суду, накладати штрафні санкції, або іншим чином вплинути на нього за недодержавння вимог охоронного договору. Однак, якщо охоронний договір не укладений, то чиновники мають значно менше важелів впливу на власника.

Тому в Україні власники нерухомості, яка має статус пам`яток, усіма силами намагаються уникнути укладання охоронних договорів, а дуже часто органи охорони культурної спадщини навіть не знають, хто є власником тієї чи іншої пам`ятки.

Це дає можливість власнику не витрачатися на реконструкцію і збереження пам`ятки, а дочекатися її руйнування та звести на її місці те, що йому заманеться.

У 2012 році «Четверта влада» звернулася до прокуратури міста Луцька, щоби знайти і покарати причетних до руйнування пам’ятки осіб. В прокуратурі ж повідомили, що будівля перебуває в незадовільному стані з 1993 року, а зараз належить приватній особі. Зрештою правоохоронці не побачили ніяких правопорушень в ситуації із пам’яткою.

Згодом «Слідство.інфо» з`ясувало, що пам’ятка з 2006 року належить дружині заможного голови Господарського суду Рівненської області Вадима Торчинюка Наталії. Крім того, приміщення біля Луцького замку суддя тривалий час не вказував у своїх деклараціях про майно і доходи.

Згідно вимог закону, власниця пам`ятки Наталія Торчинюк мала б укласти охоронний договір з відділом охорони культурної спадщини Луцької міської ради, або управлінням культури Волинської облдержадміністрації, оскільки пам`ятка розташована на території Державного історико-культурного заповідника «Старий Луцьк».

У 2015 році Вадим Торчинюк розповів, що цю нерухомість його сім’я купувала з приватних рук у власника ресторану «Корона Вітовта», розташованого на цій же вулиці і не зміг пояснити чому не вказав її у своїй декларації.

З того часу минуло півтора року, а луцькі чиновники так і не знають, кому належить пам’ятка. Чи то вдають, що не знають. Охоронний договір так і не укладений.

«В нас є лише документ з міліції, йому вже три роки, що міліція не може знайти власника, у зв’язку з тим, що він тут не проживає. Також намагалися випитувати інформацію в неофіційних джерел, мусить же хтось знати. Питали у власника «Корони Вітовта», сусідів, то сказали, що такий-то чоловік. Ми попросили, щоб передали йому аби щось робив, прибирав, бо ж валиться, хай укладає охоронний договір з нами. Сказали, що він приїде в Луцьк і це зробить. До цього часу їде», – пояснює начальник відділу охорони культурної спадщини управління культури Луцької міськради Петро Троневич.

Петро Троневич погоджується, що цю пам’ятку потрібно рятувати. За його словами, свого часу планувалося, що там буде готель.

«Четверта влада» передала працівникам відділу охорони культурної спадщини документи, які підтверджують право власності Наталії Торчинюк на цю пам’ятку, а чиновники пообіцяли, що звернуться до неї, аби вона уклала охоронний договір.

Такий вигляд мав будинок на Плитниці 7 в міжвоєнний період. Фото зроблено із Луцького замку. Зображення з Національної бібліотеки Польщі надав Олександр Котис
Такий вигляд мав будинок на Плитниці 7 в міжвоєнний період. Фото зроблено із Луцького замку. Зображення з Національної бібліотеки Польщі надав Олександр Котис
Так виглядала пам`ятка улітку 2012-го року.
Так виглядала пам`ятка улітку 2012-го року.
Історична пам`ятка розвалюється і за це ніхто не відповість
Історична пам`ятка розвалюється і за це ніхто не відповість
Якщо чотири роки тому в будівлі були ще хоча б якісь залишки даху, то тепер він остаточно обвалився.
Якщо чотири роки тому в будівлі були ще хоча б якісь залишки даху, то тепер він остаточно обвалився.
 Із трьох сторін будинок закрили тканиною і плакатом, аби заховати руїни від туристів.
Із трьох сторін будинок закрили тканиною і плакатом, аби заховати руїни від туристів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А якщо ставитити питання про спонукання до укладення договору через суд? Слабо, чи бояться?
Відповісти
А ставити питання про спонукання до укладення договору в судовому порядку? Слабо чи бояться?
Відповісти