Польське місто відмовилося від пам’ятника «Волинська різня»

Польське місто відмовилося від пам’ятника «Волинська різня»
Влада польського міста Єлєня Гура Нижньосілезького воєводства відмовилася від спорудження в місті пам'ятника жертвам так званої «Волинської різанини».

Таке ж рішення ухвалила влада декількох інших міст, - передає Gazeta.ua із посиланням на Onet.

З пропозицією поставити такий пам'ятник у місті Єлєня Гура звернулися кресов'яни - нащадки поляків із західних областей України. Автором суперечливого монумента є скульптор Анджей Питинський.

Пам'ятник - це орел заввишки 14 м з вирізаним на грудях хрестом. У ньому вміщено тіло дитини, наколотої на вила. У нижній частині пам'ятника розташована сім'я у вогні – батько, мати з дитиною на руках і їхні діти, хлопчик і дівчинка. За ними розміщений фрагмент огорожі з ґратами, на які насаджені дитячі голови.

Ідея встановити такий пам'ятник викликала в місті великий резонанс. У раду міста надійшло безліч листів від людей з протестами.

«Противники цієї ідеї зазначають, що пам'ятки повинні не тільки змушувати думати, але й об'єднувати, а цей пам'ятник спливає кров'ю», – коментують в мерії міста.

За даними видання, вирішальним чинником у відмові в будівництві стала земельна ділянка, на якій хотіли його встановити. Вона є зеленою зоною.

Раніше дозвіл на будівництво неоднозначної скульптури не вдалося отримати в Жешуві та Перемишлі. Але в сілезькому місті Глівіце відливання пам'ятника почалося.

22 липня 2016 року польський сейм затвердив резолюцію, в якій встановив 11 липня Національним днем пам'яті жертв геноциду, вчиненого проти громадян 2-ї Речі Посполитої у період Другої світової війни силами ОУН-УПА. В Україні цей крок польскої сторони викликав негативну реакцію.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Чомусь не приділяєте належної уваги різникам з Армії Крайової...
Відповісти
В майбутньому поляки будуть знати що 2 світову війну розвязали українці щоб забити вилами поляків. Путін зробив з поляків бурятів.
Відповісти
Останні новини
Польське місто відмовилося від пам’ятника «Волинська різня»
08 лютий, 2017, 05:05