Економічна блокада: донецьке вугілля пропонують замінити волинським

Економічна блокада: донецьке вугілля пропонують замінити волинським
Голова Волинської ОДА Володимир Гунчик та нардеп від Луцька Ігор Лапін пропонують активізувати видобуток вугілля на волинських та львівських шахтах.

Про це йдеться у їхньому зверненні, - повідомили у відділі інформаційної політики ОДА.

Гунчик і Лапін нагадали, що на території України третій рік поспіль тривають військові дії, а значна територія Донеччини та Луганщини окуповані Росією.

«Територія, де зосереджена основна частка українського вугільного ресурсу, – Донецький вугільний басейн – свого часу давав до 90% потреби вугілля. Нині ж, коли відповідні території окуповані й, на превеликий жаль, непідконтрольні Україні, необхідно віднайти альтернативу для зміцнення українського енергетичного суверенітету», - йдеться у зверненні.

Підписанти переконані: навіть із огляду на нестачу вугілля на частині українських теплових електростанцій – ТЕС, використовувати «чорне золото», фактично куплене в ДНР, – жодним аргументом невиправданий хід. То – ніщо інше, як політика подвійних стандартів. А тим більше, коли є можливість використовувати ресурси Львівсько-Волинського вугільного басейну.

«Цілком реально вирішити проблеми української енергосистеми, що перебуває на межі розбалансування через блокування вугільних поставок із непідконтрольних Україні територій Донбасу, залучивши ресурси волинських та львівських копалень. Такий крок Міністерства енергетики та вугільної промисловості України та Уряду дозволить не лише помітно обмежити ризики вітчизняної енергобезпеки, але й спрямувати вектор розвитку львівської та волинської вугільної промисловості у позитивне русло», - зазначається в документі.

«Наявність на території Волині єдиної в Україні шахти, що будується, та ймовірні обсяги вуглевидобування котрої – значні, дозволяє говорити не лише про тимчасові, екстрені заходи, але й планувати подальші кроки, спрямовані за стабілізацію енергетичної безпеки держави в цілому. Відтак, сподіваємося на підтримку профільного відомства – Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, а також Кабінету Міністрів України, й закликаємо активізувати роботу щодо видобутку вугілля на волинських та львівських шахтах як альтернативи закупівлі ресурсу, піднятого на-гора з копалень непідконтрольних територій, а також із метою посилення заходів захисту економічної самостійності України», - зазначили у зверненні глава Волинської ОДА і нардеп.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
а оте ваше вугілля буде горіти?
Відповісти