Волинський депутат розкритикував систему госпітальних округів

Волинський депутат розкритикував систему госпітальних округів
Створення госпітальних округів на Волині – політичне рішення.

Про це сказав депутат Волинської обласної ради, голова постійної комісії з питань соціального захисту населення, охорони здоров'я, материнства та дитинства Олександр Зінчук у прямому ефірі ток-шоу "Протилежний Погляд LIVE" у п'ятницю, 10 лютого, - пише Конкурент.

"На комісії ми визначилися з п'ятьма округами. Ми приймали до уваги і стратегічні питання, і питання доїзду, і питання невдоволеності населення. На мою думку, проект цієї реформи неузгоджений на місцях. Він має дуже мало соціальної підтримки – не було проведено роботи по роз'ясненню цієї реформи. Ви повинні зрозуміти: у нас за 20 років 20 міністрів. Кожен міністр приходить зі своєї концепцією, і ми фактично 25 років стоїмо на голому місці. Тому ми прийняли політичне рішення. Що стосується Любомля, то там цільова госпітальна база. Ми керувалися якраз соціальними аспектами і політичними. Основа реформи, яка пропонується, – це австралійська система клінікоспоріднених груп, коли оплата надається за надану медичну послугу. Для мене особисто, як для хірурга, система госпітальних округів здається нав'язаною зверху без узгодження з громадами. На мою думку, треба було починати з реформування фінансових потоків, встановлення плати за послугу, а вже далі громади самі б зрозуміли, що їм вигідно об'єднатися на конкретних засадах", – підкреслив він.

Начальник управління охорони здоров'я Волинської обласної державної адміністрації Ігор Ващенюк зазначив, що навіть якщо в області створити вісім госпітальних округів, то послуги, які будуть там надаватися, будуть дороговартісними.

"Дійсно, вперед потрібно було пустити плату за послугу. Тоді було б зрозуміло, що лікарня, яка хоче бути центром госпітального округу, зобов'язана мати відділення екстренної допомоги з цілодобовим чергуванням фахівців усіх спеціальностей. Більшість лікарень не зможуть забезпечити таким чергуванням усіх спеціалістів, тому що це дорого. І навіть, якщо гіпотетично ми створимо вісім госпітальних округів та поставимо туди дороговартісне обладнання, на якому буде робиться одна-дві процедури, то це по-перше, викинуті гроші, які могли б працювати ефективніше, а по-друге, яка буде вартість цієї послуги. Державна агенція з закупівель не буде залежна від органів місцевої влади, і там будуть прописані чіткі критерії, тому вартість цієї послуги буде дуже висока і ця послуга не буде якісна. Питання складне, але я думаю, що ми знайдемо якесь рішення", – резюмував він.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
посмітюха з Гемерика просто жуть...
Відповісти