Показали, як створювався «Протилежний Погляд LIVE»

Показали, як створювався «Протилежний Погляд LIVE»
Суспільно-політичне ток-шоу «Протилежний Погляд LIVE» існує в медійному просторі вже півтора року, і за цей час завоювало чималу глядацьку аудиторію.

Ділове видання Конкурент показало,як створювалося шоу.

Ще у 2015 році зйомки чи не найрейтинговішої програми на Волині проходила у незвичному на перший погляд місці – нічному клубі «party bar VISIM». Формат передбачав зйомку телепередачі в записі, в якій приймає участь шість запрошених гостей, а також глядацька аудиторія в студії. У такому режимі запис ток-шоу тривав до березня 2016 року, коли раптом змінив формат. Уже з квітня того ж року почався підготовчий етап до другого сезону телепрограми у прямому ефірі.

Рейтинги передачі зростали з кожним новим виходом в ефір. Яскраві гості, професійна команда, неординарні ведучі – усе це дало змогу такому продукту, як «Протилежний Погляд LIVE», зібрати навколо себе чимало прихильників.

А сьогодні, 15 лютого, «Протилежний Погляд LIVE» святкує свій день народження – два роки з дня заснування передачі.



* * *

Генеральний директор Волинської регіональної дирекції Національної телекомпанії України Ольга Куліш підкреслила, що поява ток-шоу «Протилежний погляд» ефірі Волинського телебачення, звичайно ж, привернула увагу глядачів: нові обличчя, яскравий дизайн студії, динамічний темпоритм, але більш важливо те, що творчий колектив проекту постійно утримує інтерес аудиторії від п'ятниці до п'ятниці на телеканалі актуальністю тем для обговорення, цікавими гостями і вмілим веденням дискусії.



Продюсер ток-шоу Тарас Шкітер розповів про те, як культивували телепередачу за час існування, чому змінився формат та місце зйомки передачі, як зростали рейтинги ток-шоу та як створювалася студія.



Спочатку було слово, а у випадку з телепрограмою – її назва. Спершу ток-шоу найменували «Протилежною думкою», та за палкими дискусіями з'явилася нова назва – «Протилежний Погляд», а ще пізніше – «Протилежний Погляд LIVE».



Перші зйомки передачі проходили в записі: раз на місяць команда записувала в студії одразу два випуски ток-шоу. Та влітку 2016 року сталися кардинальні зміни.


Підготовка до 1-го сезону

«Крайня передача у 2015 році – це теледебати на посаду Луцького міського голови. Я зрозумів, що для подібних передач дуже важливий час її виходу, адже потрібно чим швидше випустити продукт у медійний простір. Для цього і потрібен був прямий ефір. Це відчулося на теледебатах. У 2016 році ми ще відзняли три програми, та паралельно вели діалог з керівництвом телекомпанії щодо прямих ефірів. Проте тоді ми розуміли, що маємо два недоліки: те, що ми виходимо не системно і те, що інформацію потрібно подавати швидше. За один тиждень у світі, в Україні чи навіть на Волині події могли змінюватися дуже швидко, тому було прийняте рішення про зміну формату», – мовив продюсер телепрограми.

Тож якщо раніше від моменту обрання теми для програми до виходу в ефір було три тижні, то уже зараз, в новому форматі, від обрання теми до виходу в ефір – три дні.

«Ми виходимо щоп'ятниці о 19:45 в дуже зручний час. Люди знають коли і де нас дивитися. Також важливим моментом є те, що існує дуже багато важливих питань та проблем у Луцьку та області, які засоби масової інформації висвітлюють однобоко. Чому формат дискусії? Тому, що ми обираємо тему, запрошуємо гостей із протилежними думками та даємо можливість їм подискутувати, щоб кожен телеглядач міг зрозуміти, хто правий, та прийняти його сторону», – наголосив Тарас Шкітер.

Після того, як вдалося знайти консенсусу щодо прямих ефірів телепередачі на каналі «Нова Волинь», наступним моментом стало обрання місця зйомки, адже попередня локація, хоча й містила красиву візуальну картинку для глядача, не дозволила б виходити у прямий ефір через ряд технічних причин. Так ток-шоу «переїхало» на «Нову Волинь».

Так виглядав перший макет студії
Так виглядав перший макет студії
Візуалізація знімального майданчика після корективів
Візуалізація знімального майданчика після корективів
Остаточний варіант декорацій: на лівій та правій колоні зображений проспект Волі, а на центральній – проспект Грушевського
Остаточний варіант декорацій: на лівій та правій колоні зображений проспект Волі, а на центральній – проспект Грушевського


Оскільки передача мала виходити щотижня, і щоразу запрошувати шестеро гостей було складно та практично неможливо, постало питання щодо їх кількості. Тому прийняли рішення запрошувати до студії лише двоє гостей. Це, зі слів телепродюсера, дало гостям більше часу для дискусії, пояснень, аргументів, а також якіснішого та глибшого розуміння теми телеглядачами.

Чи не найважливішим етапом було виготовлення декорацій для ток-шоу, адже коли команда «Протилежного Погляду» вирішила знімати на телеканалі «Нова Волинь», то у розпорядженні був лише «голий» майданчик та камери. Потрібно було створити все: від ліхтарика до повноцінної студії.


Підготовка до 2-го сезону

«Ми почали підбирати декорації, тож я був у постійному діалозі з продюсером телеканалу Костянтином Петруком та режисером Сергієм Шараєвським. Згодом до нас приєднався інженер світлотехнічного забезпечення Олександр Маркопольський. Завдяки їхнім зусиллям та вдосконаленню процесу ми отримали чудову «картинку», – зауважив він.

Зі слів Тараса Шкітера, у зв'язку з тим, що передача стартувала у прямому ефірі, команда «Протилежного Погляду» використала всі можливості цієї переваги: запустила пряму відеотрансляцію на YouTube-каналі, а згодом і в соціальній мережі Facebook. Для творців програми та телеглядачів це відкрило додаткові засоби комунікації: переглядати програму з будь-якого регіону чи країни, з будь-якого носія (мобільного телефону чи ПК) і моментально реагувати на хід програми за допомогою коментарів.

Ведуча ток-шоу Галина Падалко розповіла про підготовку до нового формату – інтерв'ю – та репетиції на знімальному майданчику.



«Чи не найважливішим і останнім етапом на шляху старту другого сезону вже у live-форматі була репетиція прямого ефіру для того, щоб уникнути і передбачити можливі негаразди і несподіванки під час трансляції. Все відбувалося по-справжньому, on air, але картинка транслювалася не на канал, а у режисерську, і у якості гостей ми запросили наших друзів Валентина та Євгенія. Режисери повинні були перевірити всі технічні аспекти, наприклад, момент, коли на екрані мають виводитися зображення з двох камер одночасно (це дуже круто, коли під час суперечки можна одночасно бачити того, хто говорить та відслідковувати емоцію опонента). Перевіряли, як виглядають лайтбокси в камері та налаштовували прожектори з синім світлом, яке променями відбивало на стіну позаду (тим паче те, що воно буде саме синім, ми вирішили саме на репетиції). Були варіанти і рожевого, і жовтого, але синій підходив найкраще.

Вкрай важливою була ця репетиція і для нас, ведучих. Ми мали відчути себе on air. Для мене особисто, в цій студії, порівняно з форматом попереднього сезону іншим було все: починаючи з стільця, закінчуючи кількістю гостей. Незвичним було те, що я чула себе під час розмови у колонках і це добряче збивало. Також відволікав величезний екран, на якому ми бачили те, що зараз теоретично мало б виходити до глядача. Бачачи себе на екрані, відразу хочеться щось поправити, сісти якось не так, зробити інший вираз обличчя. Потім до цього звикаєш. Після пробних зйомок ми забрали весь відзнятий матеріал, щоб проаналізувати і виправити помічені помилки. І після цього ми призначили дату перших зйомок. І це було 5 серпня!» – резюмувала вона.

Режисер Сергій Шараєвський наголосив, що в тих реаліях, які були, команда постаралася по максимуму підтягнути візуальну якість продукту та змістову частину ток-шоу.



«Ми розуміли, що коли виходимо на телебачення, то втратимо в якості самої картинки та кількості камер, бо ми раніше знімали 9-ма камерами у форматі Full HD. Виглядало це дуже якісно. Також було просторіше місце, глядачі в студії… Був вироблений певний стандарт, який подобався. Один із найбільших страхів – це чи не стане гірше у порівнянні з тим, що є. Але найбільше, що нас підкупило, – це прямий ефір. Раніше, коли приходили гості, завжди момент що не в прямому ефірі ризик а може ви вирізаєте чи не все показуєте», – мовив режисер ток-шоу.

Із його слів, завдяки тому, що зменшилася кількість гостей на телепередачі, у кожного з двох тепер є можливість більше висловитися і краще розкрити тему.

Щодо нового формату ток-шоу, то, на думку Шараєвського, він був складніший лише в організаційному плані.

«Зараз у нас щотижнева передача. Ми виграємо кількістю самих програм, регулярністю, якістю картинки, професіоналізмом команди, яка багато вкладає у передачу, та ведучих ток-шоу. Динаміка не втратилася, адже дві людини, вдало підібрані для ефіру, можуть створити гостру дискусію. На рівні регіонального телебачення цей продукт вирізняється і візуальною частиною, і наповненням. Ми постаралися зробити передачу приємною для очей та вух глядачів. У медійний простір ми гарно зайшли та добре вкорінилися», – підкреслив він.

Про прямі ефіри як роботу з першого дубля, де варіантів щось змінити уже не буде, та підготовку до зйомок «Протилежного Погляду LIVE» розповіла режисер Вікторія Поліщук.



«Від початку і до сьогодні відчуваю велику відповідальність, адже кожна підібрана нами тема – це годинні обговорення та дискусії команди «Протилежного Погляду». Враження, виключно позитивні, адже кожен ефір – величезна глиба матеріалу, яку ми опрацьовуємо, щоб вибрати головне, здивувати та показати високий рівень. Мені пощастило, адже я працюю у команді професіоналів, і моментів, які б я назвала труднощами майже не виникає. В мене є чудовий колега-режисер Сергій Шараєвський, з яким у мене взаєморозуміння з півслова, ведучі, які є слухняними і виконують усі вказівки режисера під час ефіру. А головне – в мене є чудова команда, з якою, труднощі вирішуються в один момент. P. S. А ще в мене є чудові сценаристи, які інколи порушують усі дедлайни.

Я, як режисер, обожнюю прямі ефіри, незважаючи на те, що помилки в них виправити уже неможливо. Прямий ефір – це живі емоції, почуття, конфлікти та гості дискусії; це можливість зателефонувати та висловити свою думку. Прямий ефір – це робота з першого дубля, і варіантів щось «підрізати» уже не буде. Глядач вірить у прямий ефір – і це головне завдання», – мовила вона.

Продюсер Костянтин Петрук поділився своїми враженнями про ток-шоу. Із його слів, «Протилежний Погляд LIVE» є одним із найвагоміших та найцікавіших продуктів, які виходять в ефірі «Нової Волині».



«Передача виходить у п'ятницю саме тоді, коли найбільше людей дивляться телебачення. Всі інші політичні ток-шоу центральних каналів втомлюють, а це дивляться, бо воно рідне, волинське…Цікава і команда, з якою приємно працювати. Люди молоді та ініціативні! Хочеться, щоб у наступному році цей проект і надалі працював та розвивався. Сподіваємося, що вдасться збільшити чисельність аудиторії не лише та телебачення, а й на радіо», – розповів Костянтин Петрук.

Також він розповів про концепцію майбутньої студії.

«Обговорення тривало десь два місяці. Потім ми зробити макет частини студії, подивилися, як виглядатиме він на камерах, а тоді зробили весь проект. Перший раз ми десь години три виставляли світло, декорації, як посадити гостей… Це зараз ми виставляємо студію за 40 хвилин, а перші рази було важко. У результаті маємо «Протидежний погляд» – якісний продукт на нашому телебаченні», – зауважив Петрук.

«Маю велике творче задоволення від співпраці з Тарасом Шкітером, Галиною Падалко, Олександрою Куртєєвою, Сергієм Шараєвським, це – талановиті, працьовиті, наполегливі особистості; впевнена, що і їм цікаво спілкуватися з працівниками Волинського телебачення, задіяними в проекті, щонайперше, з нашою харизматичною і чарівною режисеркою Вікторією Поліщук. Думаю, що цей проект приносить виграш усім: творчій групі, яка має найкращий ефірний час для реалізації своїх задумів, телеканалу «Нова Волинь», імідж якого зростає саме завдяки подібним проектам, глядачам, які отримали об'єктивний дискусійний майданчик. І не буду приховувати: ми зацікавлені у таких проектах, що відповідають журналістським стандартам суспільного мовлення, тому відкриті для перемовин щодо нових ідей для втілення на телеканалі «Нова Волинь» і на радіо «Луцьк», – резюмувала генеральний директор Волинської філії НТКУ.

* * *

Суспільно-політичне ток-шоу «Протилежний Погляд LIVE» виходить щоп'ятниці на телеканалі «Нова Волинь» о 19:45. Не забувайте о цій порі вмикати телевізори!

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Показали, як створювався «Протилежний Погляд LIVE»
15 лютий, 2017, 10:30