У другому місті на Волині запрацювала бригада паліативної допомоги

У другому місті на Волині запрацювала бригада паліативної допомоги
Виїзна бригада паліативної допомоги «Хоспіс вдома» допомагає невиліковним хворим не лише у Луцьку. Таку створили і на базі Ковельського міськрайонного територіального медичного об’єднання за сприяння Благодійного Фонду «Стопрак».

Про це повідомляє Волинський інформаційний портал.

Проблема паліативної допомоги на Волині звучить гостро. Лише у Ковелі та Ковельському районі, згідно зі статистичними даними, приблизно 200 людей, які померли від раку, потребували паліативного догляду. Аби забезпечити гідні останні дні людям, які, на жаль, приречені на смерть, створюють виїзні бригади паліативної допомоги.

У Ковелі така запрацювала у складі лікаря та медсестри. Наразі вона обслуговує 9 дорослих онкохворих пацієнтів на останніх стадіях раку. Далі ж планують розширювати діяльність й допомагати також людям з післяінсультними станами та іншими хворобами, які приковують людину до смертельного ложа.

Лікар виїзної бригади Юліан Голик розповів, що здебільшого ковельчани зустрічають медиків у своїх домівках приязно. Родичі розуміють значимість такої допомоги, тож відреагували на появу виїзної бригади дуже позитивно.

Медсестра Світлана Кузьмінець зауважує, що найчастіше доводиться робити перев’язки, уколи, ставити катетери та крапельниці. Але важливо й просто пояснювати самим хворим і родичам, як унеможливити виникнення пролежнів, як доглядати за шкірою, якщо такі вже є. Нерідко ж, за словами медиків, людям просто потрібна розмова, щире слово.

На переконання Юліана Голика, окрім того, що виїжджають до хворих згідно зі складеним попередньо графіком, реагують також на дзвінки від родичів, які просять приїхати поза графіком.

Президент БФ «Стопрак» Марія Адамчук зауважила, що початок роботи другої в області виїзної бригади «Хоспіс вдома» – це важливий етап для покращення якості надання паліативної допомоги на Волині, де особливо гостро звучить проблема нестачі хоспісних ліжок. За її словами, за фінансової підтримки Фонду наразі у Ковелі працюють лише із дорослими паліативними хворими, але в перспективі – і догляд за невиліковно хворими дітьми, як це діє у Луцьку.

Головний лікар Ковельського МТМО Олег Самчук запевнив, що у найближчих планах – розширення списку людей, яких обслуговує бригада. «Ми розуміємо важливість розвитку паліативної допомоги на Ковельщині. Впевнені, що ця співпраця принесе велику користь усім хворим, які цього потребують», – сказав він.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Брехуни. Тільки гроші миють на бідних хворих. Відкрили, попіарилися і закрили.
Відповісти
Останні новини
У другому місті на Волині запрацювала бригада паліативної допомоги
15 лютий, 2017, 15:59