Гунчик у Києві прокоментував ситуацію з бурштином

Гунчик у Києві прокоментував ситуацію з бурштином
У штаб-квартирі УНІАН (м. Київ, Хрещатик,4) триває брифінг трьох керівників обласних гілок виконавчої влади: голів Житомирської, Рівненської та Волинської облдержадміністрацій – Ігоря Гундича, Олексія Муляренка та Володимира Гунчика.

Медіа-захід фактично дав старт державному пілотному проекту рекультивації лісогосподарських земель, пошкоджених через нелегальний та варварський спосіб видобутку бурштину, - інформує відділ інформаційної політики Волинської облдержадміністрації.

Днями «вийшла у світ» постанова Кабінету Міністрів України, при розробці якої враховано позиції Держлісагентства, органів місцевої влади та екологів. У документі виписано механізм рекультивації - відродження знищених бурштинокопачами ділянок лісу, а також контролю видобутку сонячного каміння.

Фактичними виконавцями пілотного проекту визначено ДП «Бурштин України» та ДП «Укрбурштин». Роботи з рекультивації проводитимуть підрядники, але під контролем держави та за результатами відкритих конкурсних процедур. Очікується, що місцеві громади отримають додаткові надходження від податків та зборів до власних скарбниць, а також робочі місця.

Відтак, головними спікерами брифінгу стали керівники тих районів, де зафіксовано найбільші поклади бурштину й де має місце, більшою чи меншою мірою, нелегальний видобуток сонячного каміння. Саме на Житомирщині, Рівненщині та Волині чи не найбільше зацікавлені на державному рівні врегулювати більше ніж гостру проблему.

"Вихід у світ постанови Кабінету Міністрів України – це перший серйозний крок, це перший крок державної політики по питанню врегулювання видобутку бурштину вцілому. Якщо говорити про Волинську область, то 1/3 території області – це територія, на якій знаходяться величезні поклади бурштину. Це говорить про те, що повинні бути заходи, які унеможливлюють знищення цієї 1/3 території Волині, - наголосив Володимир Гунчик.

За підрахунками авторів документу, яким фактично уряд бере під контроль ситуацію з нелегальним видобутком бурштину, впровадження проекту дозволить помітно змінити ситуацію із «місячними пейзажами» й вже упродовж 5 років відновити близько 6 тисяч гектарів знищених лісів, а до держбюджету отримати податку за надра користування близько 350 мільйонів гривень.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.