Стаття у «Волині» розгнівала проректора СНУ

Стаття у «Волині» розгнівала проректора СНУ
Проректор з науково-педагогічної роботи, євроінтеграції та роботи зі студентами СНУ імені Лесі Українки Анна Данильчук (на фото) обурена публікацією в газеті "Волинь".

Йдеться про статтю з назвою "У Польщі за складання іспитів ніхто нікому не платить".

Публікуємо допис Анни Данильчук без змін і правок:


Довгий важливий пост. І аби не отримати звинувачень у заангожованості, розглянемо ситуацію на прикладі інших країн: Уявіть собі польську газету яка виходить із заголовком "У Німеччині за складання іспитів ніхто нікому не платить". Хм, подумаєте ви, невже у Польщі платять всі, радикальне припущення.

Читаючи далі, ви натрапляєте на слова "Порівняно з нашими, польськими, німецькі викладачі набагато компетентніші і лояльніші до студентів", нічого собі, скажете ви, як поляки всіх своїх ганять без розбору - ти поляк - значить не компетентний, німець - значить компетентний. А тут іще у продовження фраза молодої польки - "Навіть не розглядала жодного університету вдома. Мрію залишитися в Німеччині жити. Ми всі рішуче не хочемо повертатися додому в Польщу, так і напишіть в газеті".

Правда ж ви не повірите, що поляки таке про себе скажуть і точно вже не напишуть? І це теж одна із причин, чому вони живуть краще. Гідність. Не лише її сплеск, а постійне відчуття гідності.

Сумно, що в реальності це центральна Волинська газета пише таке про Україну і наших викладачів, не вдаючись до аналізу, коментарів, порад. Що всі ці абсурдні фрази насправді "інтерв'ю" журналістки, яку ніде так і не вдалося знайти навіть в гуглі.

Зауваження мають сенс лише коли вони компетентні, перевірені і не стосуються всіх і вся. Зауваження повинні лишати крихту поваги до своєї країни і точно не будуватися на аргументах у стилі - Моцарт поганий композитор - чому, ви його слухали? ні, мені сусідка наспівала.

Є і справді багато болючих питань до освіти, особливо в країні, яка щойно стала на шлях реформ. І до медицини. І точно вже до таких медіа. Є проблеми і в Польщі, і в Німеччині, і в США. Але ця "стаття" - не приклад їх обговорення, пошуків вирішення чи хоча б аналізу. Це просто нарис сповіді меншовартості і вирішення проблем шляхом отримання іноземного громадянства і літа на полуницях.

Я поважаю Польщу і її систему освіти, так само як Британію, Німеччину і, наприклад, Литву. Але я не поважаю самоствердження за рахунок антиукраїнської позиції. Дуже запрошую прочитати статтю і зреагувати.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 18
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Це просто жах !!!!
Відповісти
так евроінтегрувалася, що не може оцінити реалії україньшьки...
Відповісти
Сам жодного разу на сесіі не був і диплом в кишені
Відповісти
До речі, а Ви , пані Анно, коли слухали Моцарта?
Відповісти
Обурюватися легше аніж наводити порядок. Чи пані візьметься стверджувати, що жоден викладач університету, де вона працює, не бере хабарів? Справді? Недарма стаття так зачепила..
Відповісти
До пані проректорки:
А що Ви хочете сказати? Що в Україні в ВНЗ (в т.ч. СНУ) не беруть хабарів? Хіба не правда, що українські викладачі в своїй більшості малоосвітчені та користолюбні? Ви не знаєте, як в наших ВНЗ захищають дипломні(про кандидатки я взагалі мовчу)? Яка гідність? Чим тут пишатись? Система освіти прогнила до самого дна і ви нічого з цим не робите!
Відповісти
Дуже вірно підмітила.
Підтримую проректора.
Відповісти
Ага, значить, якщо наприклад 30% не беруть гроші то вже не всі так? Мають всі 100% вімовитись від грошей, тоді заживем, а поки українці один з одного деруть то такі статті мають сенс.
Інакше як появнити, що на свою зарплату освітяна половина з них ходять в шубах, до прикладу, це вже не кажучи про автівки та ін.
Відповісти
Рівень волинської журналістики, на жаль, ще гірший, як рівень волинської освіти. Неодноразово в цьому мала змогу переконатися на особистому досвіді. А стаття в "Волинь-нова" дуже схожа на "замовну". Мабуть, добряче її "автору" "заплатили". :)
Відповісти
Стаття замовна, очевидно, на чиє замовлення. Підставний журналіст. І "Волинь" не вказала, що це на правах реклами, "джинса". Хіба це не видно? Сором!
Відповісти
теперь понял кто фабрикует подписи "студентськой ради"
Відповісти
Я люблю Україну, люблю наших людей, це моя рідна Земля!!! АЛЕ. Отримавши диплом бакалавра у СНУ я не міг дочекатись коли нарешті вийду зі стін цього університету і більше ніколи не повертатимусь! Ось яке відчуття викликає СНУ у мене..як не прикро це визнавати, але моїх однодумців ще дуже багато!! На магістратуру я вступив до Польщі і я підтверджую вищесказані слова- у Польщі оцінюють твої знання, а не матеріальні можливості або твоїх родичів в університеті!! У СНУ є багато хороших, справедливих викладачів, а головне не хабарників!!!не можна казати про всіх у загальному. Але якщо Пані проректор і справді хоче щось змінити, Вона повинна починати з університету, а саме з боротьби з хабарниками "на борту", а не з газети, яка висвітлює події і пише про реальних людей і реальні проблеми. І Ви повинні прислуховуватися і робити висновки, а не сперечатися. То є моя думка.
Відповісти
Я навчаюся у Польщі і в Україну не збираюся.
Відповісти
Якщо пані викладач така безграмотна, то мені страшно за нашу освіту.....
Відповісти
* Волинь* стала рекламною жовтою газеткою. Тираж падає з кожним місяцем. За рік - два її просто не стане.
Відповісти
Як можна писати, про студентів які організували Українське Різдво в польському вузі, що вони самостверджуються за рахунок антиукраїнської позиції? На мою думку, це абсурд
Відповісти
проректорка наголошує на факті не стільки хабарів, як власної меншовартості.Своє - все погане, а чуже - завжди краще!!! Чого вголос заявляти, що тут платив, а там не платив? Платіть тихенько, як платили, але беріть приклад з поляків, де як тільки навчаться говорити, в же заявляють гордо "Я - є поляк!", а ми...."гірше ляха її розпирають"(Шевченко про українців і Україну.) А газета має все більше замовних статей, особливо в Лариси Занюк,багато читаю і видно неозброєним оком..
Відповісти
Останні новини
Стаття у «Волині» розгнівала проректора СНУ
16 лютий, 2017, 18:40