Говорити про чесність виборчого процесу не доводиться, - ОПОРА на Волині

Говорити про чесність виборчого процесу не доводиться, - ОПОРА на Волині
Спостерігачі громадянської мережі ОПОРА зафіксували на Волині численні дрібні порушення, які, втім, не мали системного характеру.

Про це під час прес-конференції 29 жовтня повідомив координатор мережі у Волинській області Михайло Шелеп.

«День голосування на Волині відбувся загалом спокійно. У більшості випадків в рамках чинного законодавства. Фактів якогось системного, цілеспрямованого і масового зловживання, порушення, фальсифікації не виявлено», - зазначив Шелеп.

Однак у різних округах були зафіксовані факти підкупу виборців, намагання контролювати волевиявлення , видачі двох комплектів бюлетенів в одні руки, видачі бюлетенів без паспорту чи спроби винести бюлетені за межі дільниці.

Окрім цього у день виборців відбувалася агітація, підвіз виборців, а окремі виборці проходили на дільницю з символікою партій. Були випадки порушення таємниці голосування: заходили по двоє в кабінку, або ж голосували поза нею.

Інколи неправильно розміщували кабінки, наприклад, біля вікон, коли з вулиці можна було дивитися як хто ставить галочку. Або вони були закриті настільки тонкою матерією, що якщо у кабінці була ще й ввімкнена лампа, то можна було би бачити, хто як голосував.

Разом з тим Шелеп зазначає, що юридично оформити факти порушень у багатьох випадках було неможливо. Адже виборці, члени ДВК чи спостерігачі відмовлялися підписувати акти про порушення.

«Виборці, члени комісії, спостерігачі не готові до протидії порушенням. Наші спостерігачі фіксували певні приклади порушення і в таких випадках згідно з інструкцією вони повинні були складати акт. А для цього спостерігач повинен був їх написати, а двоє людей його підписати», - каже Шелеп. І додає, що жоден з членів комісій чи спостерігачів не готовий був засвідчити акт про порушення.

«У більшості ДВК існує так звана кругова порука. Коли один одного знаю, спостерігачі і члени ДВК набираються з одного населеного пункту, вони родичі, знайомі і не хочуть перешкоджати своїм знайомим. І тому реально говорити про чесність виборчого процесу не доводиться», - каже Шелеп.

Аби цього уникнути, зі слів координатора ОПОРИ, партії, які зацікавлені у чесних виборах, повинні були б завозити спостерігачів, членів ДВК у чужі для них населенні пункти.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Інші новини теми
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Нарешті, вже скоро цей Шелеп замовкне!
Відповісти
Останні новини
Говорити про чесність виборчого процесу не доводиться, - ОПОРА на Волині
29 жовтень, 2012, 13:58