Ігор Гузь: Міністерство Клімкіна повинно нарешті почати відстоювати інтереси українців у Білорусі

Ігор Гузь: Міністерство Клімкіна повинно нарешті почати відстоювати інтереси українців у Білорусі
МЗС України має почати відстоювати інтереси українців у Білорусі, – вважає народний депутат Ігор Гузь.

Про це йдеться в його черговому зверненні до міністерства, - повідомили у прес-службі політика.

Уже майже рік минув як депутата Верховної Ради, заступника голови Комітету в закордонних справах Ігоря Гузя, без аргументування не пустили у Республіку Білорусь. Міністерство закордонних справ України ще й досі вживає необхідних політично-дипломатичних заходів аби вирішити причину не пропуску парламентаря до цієї країни.

Міністерством була направлена нота, в якій висловили стурбованість щодо необґрунтованої заборони. Таку відповідь з МЗС України надіслали Ігорю Гузю на його депутатське звернення.

Нагадаємо: 25 квітня 2016 року Ігоря Гузя не пропустили через білоруський кордон: провели обшук автомобіля, та поставили у паспорт відмітку «в'їзд заборонено». За інформацією Посольства України в Республіці Білорусь, Ігор Гузь внесений міграційною службою РБ у список осіб, в’їзд яких на територію цієї країни є небажаними або забороненим до 1 вересня 2020 року, з ініціативи компетентних органів РФ відповідно до угоди із РБ. На думку депутата, це є неприпустимим фактом, що держава-агресор створює умови, що обмежують пересування народних депутатів України на територію Білорусі.

Оскільки, Ігор Гузь, як заступник голови Комітету в закордонних справах, працює над налагодженням контактів зі Східною Європою, і вважає, що активізація роботи українського та білоруського парламентів зможе поглибити співпрацю між двома братніми країнами.

Народного депутата також обурює той факт, що білоруські прикордонники не пропускають на територію наших громадян з паспортами нового зразка, т. зв. ID-картки, які міграційна служба видає з 1 жовтня 2016-го. Причиною є технічний характер, оскільки інформація про це не внесена та не узгоджена в Угоді між Кабміном та Урядом РБ про безвізові поїздки громадян.

«МЗС України повинно нарешті почати відстоювати інтереси українців у Білорусі. Як бачимо: це проблема сотні українців, не тільки моя. Тому, надіслав чергове звернення до міністра Павла Клімкіна розібратися і дати людям роз’яснення, чому ж виникають такі ситуації? А також нагадаю, ще й досі не маємо Посла України в Республіці Білорусь, який би захищав інтереси українців, там у них», - коментує Ігор Гузь.

Також він відзначив той факт, що завдяки оперативній реакції МЗС українському письменнику Сергію Жадану нещодавно скасували таку ж заборону на перетин кордону. Тому Ігор Гузь закликав профільного міністра Павла Клімкіна сформувати рішучу позицію та віднайти механізм скасування заборони на в’їзд до Білорусі народним депутатам України.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
з Волині. А хто захищатиме українців в Неньці?
Відповісти
А коли вже депутати почнуть відстоювати інтереси українців. Комунальні тарифи нереальні!
Відповісти
При зарплаті 3200 потрібно заплатити тільки за опалення 2500
Відповісти
Останні новини
Ігор Гузь: Міністерство Клімкіна повинно нарешті почати відстоювати інтереси українців у Білорусі
18 лютий, 2017, 09:51