Волинський суд таки арештував контрабандний бурштин

Волинський суд таки арештував контрабандний бурштин
Любомльський суд арештував 12 кілограмів бурштину, які минулого року знайшли митники в автомобілі лучанина на митному пункті пропуску «Ягодин».

Слідчі поліції взялися за «бурштинове» кримінальне провадження після того, як Апеляційний суд Волині звільнив чоловіка від адміністративної відповідальності за контрабанду бурштину і зібрався повернути його власнику. – повідомляє Четверта влада.

Нагадаємо, 6 травня 2016 року на митному пункті пропуску «Ягодин» затримали автомобіль Fiat Scudo лучанина Олега Літвінчука. Прикордонники разом з митниками знайшли в транспортному засобі, який їхав до Польщі, 12,096 кілограмів бурштину-сирцю. Чоловік приховав товар у спинці переднього пасажирського сидіння та в пластиковому ящику під особистими речами. Експертиза оцінила товар у 175 тисяч гривень.

У письмових поясненнях Олег Літвінчук вказав, що дорогоцінне каміння придбав біля ринку «Формула» в Луцьку в якогось Миколи та хотів перемістити його за кордон за винагороду.

Після затримання митники оформили адміністративні матеріали і намагалися притягнути чоловіка до адміністративної відповідальності за незаконне переміщення бурштину за кордон. А правоохоронці через два місяці після затримання відкрили кримінальне провадження за статтею про придбання, отримання, зберігання чи збут майна, одержаного злочинним шляхом.

В адміністративній справі лучанину пощастило. Суд першої інстанції постановив визнати винним Олега Літвінчука в адміністративному правопорушенні стосовно незаконного переміщення бурштину за кордон, оштрафувати його та конфіскувати автомобіль і вилучений бурштин. Однак, Апеляційний суд прийняв абсолютно протилежне рішення: виправдав чоловіка і вирішив повернути йому товар та автомобіль.

Окрему історію мало кримінальне провадження проти Олега Літвінчука: його двічі закривали і двічі поновлювали. Відкрите в липні минулого року провадження вже в вересні закрили за відсутністю складу правопорушення.

Однак, такі дії слідчого поліції не сподобалися начальнику Любомльського відділу Ковельської місцевої прокуратури і він у середині жовтня скасував постанову слідчого поліції про закриття провадження як незаконну та необґрунтовану і зобов`язав правоохоронців продовжити розслідування.

Проте поліцейські із Любомльського відділу поліції того ж місяця знову закрили провадження за тією ж статтею про відсутність складу злочину. І лише після того, як суд апеляційної інстанції звільнив лучанина від адміністративної відповідальності і вирішив повернути йому і бурштин, і автомобіль, начальник Любомльського відділу Ковельської місцевої прокуратури повтановою від 26 січня цього року знову скасував рішення слідчого про закриття провадження і зобов`язав продовжити розслідування.

Тож слідчі поліції на початку лютого цього року звернулися до Любомльського районного суду аби арештувати вилучений в лучанина бурштин, як речовий доказ.

Сторона захисту апелювала до суду, мовляв, долю бурштину уже вирішив Апеляційний суд Волині під час розгляду справи про адмінправопорушення.

Однак, суддя Алла Гайдук зазначила, що судове рішення в такій справі не обмежує вчинення з бурштином процесуальних дій у кримінальному провадженні і наклала арешт на дорогоцінне каміння.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Волинський суд таки арештував контрабандний бурштин
21 лютий, 2017, 18:19