Незрячі у Луцьку потребують допомоги у працевлаштуванні

Незрячі у Луцьку потребують допомоги у працевлаштуванні
Луцька організація Українського товариства сліпих підбила підсумки зробленого торік. Гострою проблемою для людей з вадами зору залишається опанування шрифта Брайля, адже навіть уже навчені люди втрачають свої навички через відсутність приладдя для письма.

Ситуація з працевлаштуванням незрячих ще гірша, нині в організації працює не більше десятка людей, - повідомляє ВРД НСТКУ.

Незрячі протягом року активно співпрацювали з Волинською єпархією УПЦ, побували у святих місцях, вивчали Святе Письмо. Секретар Луцької громадської міжрайонної територіальної первинної організації УТОС Ольга Деміх подякувала всім, хто допомагав їм протягом року.

«Ми щиро дякуємо усім працівникам Волинської єпархії та настоятелю Свято-Успенської Почаївської Лаври, його високопреосвященству митрополиту Володимиру та архімандриту Ніфонту за виділення членам нашої організації продуктів харчування. У наданні допомоги в оплаті вартості операції ми мали разову фінансову підтримку і від двох протестантських церков, за що надіслали їм подяку», - зазначила Деміх.

Луцька громадська міжрайонна територіальна первинна організація УТОС об’єднує незрячих першої, другої третьої груп, які проживають у Луцьку, а також у Ківерцівському, Луцькому і Рожищенському районах. Вона налічує 511 учасників.

Волинські міста і селища не надто пристосовані для потреб людей із вадами зору.

«Хочеться, щоб в нас працювали озвучені переходи. Щоб слідкувалося за переходами, які не озвучені. Щоб виділялися кошти, щоб дороги були поремонтовані, бо дуже багато ям , щоб тротуари були рівніші», - говорить інвалід по зору Лідія Дороніна.

Працевлаштування людей з вадами зору — ще одне завдання товариства. За словами голови обласного об’єднання УТОС Юрія Симончука, щороку робити це стає все важче.

«Коли я приїхав до Луцька, а це був 68-й рік, тоді працювало 90 незрячих в нас на підприємстві. Це був цех від Рівненського УПП, пізніше це виросло, стало окреме підприємство, працювало 420. А сьогодні в нас працює трішки більше десятка людей. Всього-навсього…» - зазначив він.

Окрім вирішення цих нагальних проблем, учасники товариства планують випустити аудіодиск із записами народних самодіяльних колективів, учасниками яких є слабозорі.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.