Що буде з гривнею після виборів? Думка експерта

Що буде з гривнею після виборів? Думка експерта
Суттєвої девальвації гривні після виборів очікувати не потрібно, а гроші краще не зберігати у євро, яке ймовірно падатиме ще більше, - вважає професор Східноєвропейського національного університету імені Лесі України, економіст Микола Карлін.

Про це Карлін говорив під час прес-конференції у Луцьку 30 жовтня.

Він зазначив, що за його прогнозом уряд намагатиметься стримувати діючий курс валюти.

Різка ж девальвація гривні стане вигідною для експортерів, однак змусить уряд шукати додаткові ресурси для закупівлі долара за високою ціною.

Карлін пояснив, що на рівень інфляції в Україні протягом цього та наступного року будуть впливати зовнішні та внутрішні чинники. Серед зовнішніх – президентські вибори у Сполучених Штатах Америки та ситуація в зоні Євросоюзу.

«Якщо до влади прийде Міт Ромні, що менш вірогідно, адже всі політологи ставлять на Обаму, в Америці очікуватиметься скорочення соціальних видатків і, відповідно, підвищення курсу долара. Якщо при владі буде Міт Ромні, то наша гривня повинна девальвувати. Якщо прийде Обама, то буде продовжуватися м’яка гуманітарна політика, що може дозволити Україні не проводити різких девальвацій гривні по відношенню до долара», - пояснює Карлін.

Щодо Євросоюзу, куди йде близько 30% українського експорту, то тут на українську економіку впливатиме зовнішня заборгованість членів ЄС, зокрема Греції.

Щодо цієї країни прийнято рішення Європейського центрального банку щодо викупу державних цінних паперів, які будуть друкуватися південними країнами. Це значить, що курс євро може ще знизитися. Тому Карлін радить заощаджувати гроші у доларах, або ж перевести у заощадження у три валюти: долари, євро та гривні.

До внутрішніх чинників, які впливатимуть на економіку, належать результати парламентських виборів. Судячи з перших результатів, більшість у Верховній Раді сформує діюча влада.

Тому варто очікувати продовження розпочатої політики. Зі слів Карліна, судячи з офіційних документів, згідно з розрахунками цього року максимально ціна гривні може зрости до 5%, тобто 1 долар вартуватиме 8,04 гривні. У 2013 році коридор ціни долара в Україні буде в межах 8,11-8,20 гривень, а на 2014 – 8,2-8,4. Втім, на думку експерта, реально ситуація трішки відрізнятиметься від запланованої.

«У зв’язку з падінням виробництва в останні місяці 2012 року, темпи росту економіки у 2013 році будуть менші ніж заплановані. І напевне курс гривні, який уряд хотів би тримати, буде важко витримати. Дай Бог, аби по 2013 року ми втрималися на рівні 8,2 гривні за долар, а на 2014 – 8,4», - каже експерт.

Водночас він сумнівається у прогнозах, при яких ціна за долар сягатиме 9 гривень чи навіть 8,5.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Про що він говорить.... Яких 8,2... На січень мінімум 8,4, а то і 9. А на кінець 2013 всі 10. Він забув врахувати сальдо платіжного балансу, яке просто плачевне. А саме плачевне, що перспектив покращити експорт найближчим часом 0
Відповісти
И чему тогда он учит?
Відповісти
Останні новини
Що буде з гривнею після виборів? Думка експерта
30 жовтень, 2012, 15:50