Волинський центр туризму звинуватили в плагіаті

Волинський центр туризму звинуватили в плагіаті
Волинський центр туризму, спорту та екскурсій управління освіти, науки та молоді Волинської ОДА звинуватила в плагіаті представник Українського інституту національної пам’яті на Волині Леся Бондарук.

По це вона написала у себе на сторінці у Facebook.

Публікацію подаємо без змін та правок:

«ПЛАГІАТ У ВОЛИНСЬКОМУ ЦЕНТРІ ТУРИЗМУ
Сьогодні, 24 лютого 2017 року, у Волинському центрі туризму, спорту та екскурсій відбувся регіональний семінар з питань національно-патріотичного виховання. Багато було сказано хорошого про зроблене і про заплановане педагогами з районів по області.

Але мушу наголосити на неприємному. На ПЛАГІАТІ.

У своєму виступі я згадала про те, що у 2010-2011 роках, працюючи звичайною вчителькою луцької гімназії, у співпраці з Волинським Пластом ми здійснювали проект «Маршрути поколінь». Одним із результатів був випуск путівника «Маршрути поколінь: героїчними стежками УПА на Волині». Цей путівник ми вільно виклали в інтернет, щоб він став доступним для відвідування повстанських місць і стимулом для розробки там туристичної інфраструктури. Але він зовсім не зацікавив владу. І зрозуміло чому – популяризувалася героїчна антинацистська та антирадянська боротьба УПА.

У своєму виступі я запитала: чому досі Волинський центр туризму за 25 років незалежності не розробив жодного подібного нового маршруту чи свого власного краєзнавчого маршруту, не пов’язаного з релігійними чи літературними пам’ятками, які ми успадкували з минулого? А на сайті у розділі ближні екскурсії запропоновані виключно пропозиції про славну діяльність радянських партизанів , які не мінялися, напевно, з 70-х років УРСР.

До кінця роботи семінару з сайту Волинського центру туризму розклад ближніх екскурсій зник. Лишилися лише мої скріншоти, де чітко видно вчорашнє число на календарі та сьогоднішня пуста сторінка. Кураторка роботи Центру туризму з обласного управління освіти Малащук Оксана Григорівна вирішила заперечити мій закид у виступі щодо нових маршрутів для екскурсій та принесла брошуру, яку, за її словами розробили працівники Волинського центру туризму місцями діяльності УПА.

У цій брошурі під назвою «Героїчні стежки українського народу» (Луцьк, 2016), тексти про Вовчак, Новий Загорів та Колківську республіку просто переписано з путівника «Маршрути поколінь: героїчними стежками УПА на Волині». Там немає жодних посилань на авторський колектив нашого путівника. Автором тексту про Новий Загорів є відомий письменник Петро Боярчук, я ж писала розділ про Вовчак і Колківську республіку. Натомість у брошурі Центру туризму вказано, що упорядниками є Павлюк Катерина Ярославівна, заступник директора Центру туризму спорту та екскурсій, а також Кравчук Інна Володимирівна, методист Центру туризму спорту та екскурсій, а рецензентом була Мацишин Марія Ярославівна, інструктор із туризму, спорту та екскурсій. Аж троє людей потрібно було залучити для цього плагіату!!!

На моє зауваження про плагіат Оксана Григорівна Малащук із обласного управління освіти відповіла, що саме так «нові автори» використовують те, що було зібрано та упорядковано раніше мною. Я підозрюю, що сьогодні вночі ці жіночки або присоромлено ховають (чи доїдають?) останні примірники своєї брошурки, або й досі не розуміють того, що сталося насправді. Люди, які вчать вчителів як працювати з учнями у краєзнавчо-пошуковій роботі, спрямованій на національно-патріотичне виховання, самі не здатні створити свій авторський текст і не відчувають вини у плагіаті. То можливо потрібні кадрові рішення щодо них?»

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Абсолютно вірно. Потрібно працювати а не пепеписувати з інших без посилань. Не вмієте? Змінюйте роботу. Молодець Леся Бондарук.
Відповісти