Ціна на хліб не зросте, але тепло подорожчає, - експерт

Ціна на хліб не зросте, але тепло подорожчає, - експерт
В Україні варто очікувати поступового зростання цін на електроенергію та комунальні послуги у зв’язку з дефіцитом бюджету «Нафтогазу» та вимогами МВФ.

Про це 30 жовтня під час прес-конференції у Луцьку повідомив економіст Микола Карлін.

«Те, що поступово будуть зростати ціни на електроенергію, комунальні послуги, це можна не сумніватися. На жаль, газ дуже дорогий», - прокоментував експерт.

Микола Карлін каже, що нині НАК «Нафтогаз» має значний дефіцит, зменшити який можливо завдяки підвищенню цін за продаж газу.

«Для того, аби дефіцит «Нафтогазу» зменшити, то нам треба йти на підвищення цін на комунальні послуги. Інша справа як це робити. Треба забезпечити максимальну допомогу малозабезпеченим верствам населення. Не секрет, що низький газ, низька ціна за тепло – це ще й багаті верстви населення отримують ці послуги за дешево», - зазначив Карлін.

Зменшення дефіциту «Нафтогазу» є однією з вимог Міжнародного валютного фонду, який може надавати Україні кредити. Експерт каже, що якщо країна співпрацює з МВФ – це є «зеленим світлом» для західних інвесторів про те, що у економіку країни можна вкладати гроші.

«Основна вимога МВФ, якщо ми хочемо кредити отримати, або пролонгувати ті, що є, це виконання меморандуму, основна вимога якого – це скоротити дефіцит «Нафтогазу». Для цього потрібно на 50% підвищити ціни на газ і комунальні послуги для населення»

Що ж до ціни на хліб, то економіст має більш втішні прогнози. Втім, варто зауважити, що ціна на будь-який продукт залежатиме і від підвищення ціни на енергію.

«Надіюся, що ціни на хліб найближчим часом не будуть зростати, адже прийнято рішення, що з 15 листопада забороняється експорт пшениці з України. Для виробників це негативна інформація, а для споживачів – позитивна. Все по закону попиту і пропозиції. Якщо кількість зерна залишається і вона більше, ніж потрібна, то ціна падає», - зазначає економіст.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: гаманець
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Ціна на хліб не зросте, але тепло подорожчає, - експерт
01 листопад, 2012, 12:41