У Луцьку «розбиралися» із проблемами волинських лісівників

У Луцьку «розбиралися» із проблемами волинських лісівників
Представники різних органів влади провели спільну нараду, щоб публічно обговорити проблеми лісової галузі на Волині.

Про це говорили у вівторок, 28 лютого.

Голова ОДА Володимир Гунчик відзначив позитиви у роботі лісової галузі на Волині, зокрема допомогу під час будівництва фортифікаційних споруд від Волині на Сході, будівництво понад 100 кілометрів доріг, економічні показники, боротьбу із незаконним видобутком бурштину тощо.

Проте визнав він також і негативні моменти, через які кілька керівників лісгоспів звільнили та можуть притягнути до відповідальності. Виникають і проблеми через «заполітизованість» відносин між облрадою та лісівниками і суперечки між Держлісагентством лісових ресурсів та військовими лісгоспами.

Голова адміністрації закликає «не драматизувати» часті перевірки лісівників із боку правоохоронців. Проте він закликав «не заполітизовувати» ці питання та наголосив, що готовий «захищати» лісівників, коли їх несправедливо критикують.

Також Гунчик вважає, що ліси повинні бути «в одних руках», натякаючи на проблему військових лісгоспів: «Військові повинні займатися військовими справами, а лісівники повинні займатися лісами». За його словами, наразі є «інформаційні війни», які «розхитують регіон». Мовляв, потрібно публічно говорити про проблеми галузі і «захищатися», коли хтось їх несправедливо критикує.

Начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Кватирко відзначив, що за 2016 рік до волинських лісівників надійшло 880 запитів правоохоронців, провели 190 позапланових перевірок, 50 судових проваджень. В результаті керівників двох лісгоспів звільнили та можуть притягнути до відповідальності.

Кватирко зазначає, що є питання щодо роботи із Держекоінспекцією. Зокрема необґрунтована цифра – 14 мільйонів збитку. Мовляв, фактично нарахували 30 000 гривень штрафів. Також він заперечує інформацію про зменшення площі лісів.

А голова ОДА Володимир Гунчик вважає, що наразі в Держекоінспеції на Волині працюють люди, яких Кватирко звільнив із роботи. Зокрема йдеться і про роботу начальника інспекції в області Олександра Ткачука, який свого часу керував лісгоспом. Олександр Кватирко заявляє, що в області виявили 1115 незаконних пилорам. У попередньому році їх зафіксували 843, проте показник фактично не збільшився, просто раніше знайшли не всі «тіньові підприємства».

Також є проблеми із «військовими» лісгоспами і органами місцевого самоврядування, які теж хочуть «господарювати» в лісах. Натомість Гунчик закликає судитися, щоб всі ліси були в підпорядкуванні Держслісагентства. «Можна сьогодні створити прецедент приватних лісів», – попереджає голова ОДА.

Начальник ГУ Нацполіції в області Петро Шпига розповідає, що за 2016 рік перевірили лише 98 нелегальних пилорам. «Так мало», бо перевірки відповідно до постанови Кабміну мали право проводити лише за конкретними заявами та повідомленнями громадян, а такі були лише щодо 98-ох.

«Сільський голова не повідомляє, бо він зацікавлений, щоб була пилорама», – припускає Шпига. Також є випадки, коли працівники лісової охорони бояться «писати заяви» про такі порушення, бо, ймовірно, самі були причетні до таких схем.

Голова ОДА Володимир Гунчик прокоментував інформацію про 14 мільйонів екологічних збитків. Йдеться про збитки, які нібито нарахували Ковельському та Цуманському лісгоспам. Він вважає, що потрібно «дуже обережно» ставитися до таких заяв екоінспекції, бо їх використовують, щоб «будь-якими методами» усунути керівництво обласного управління.

Гунчик пояснює, що раніше одна із політичних сил очолювала управління (ймовірно, йдеться про ВО «Свобода» і їх представника Василя Мазурика, – ред.) і саме в цей час були нараховані збитки. Прокурор області Максим Киричук і начальник ГУ Нацполіції Петро Шпига відзначають, що лісівники дуже допомагають боротися із незаконним видобутком бурштину. Зокрема йдеться про близько 300 працівників лісової охорони, які разом із поліцією «днювали і ночували» на місцях видобутку бурштину для охорони надр.

Крім того, працюють два блокпости в Маневицькому районі поблизу сіл Вовчецьк та Лісове і постійний пост на так званому «клондайку». Проте виявити всі локальні ділянки, де лопатами викопують «кілька ям», з такою кількістю людей практично неможливо, – вважає Шпига.

За словами представника Держаудитслужби Анатолія Омельчука, 19 мільйонів гривень збитків лісівникам нарахували за незаконні рубки, закупівлі без тендерів, порушення обліку, індексації зарплат, переплати зарплат, списання заборгованості, завищення вартості робіт, перевищення ліміту надання благодійної допомоги тощо. Проте це збитки за 2014-2015 роки, адже за 2016 рік аудит ще не проводили. Його планують провести у 2 кварталі 2017 року.

У підсумку голова ОДА Володимир Гунчик рекомендував управлінню Держекоінспекції в області та обласному управлінню лісових та мисливських ресурсів розробити та втілювати спільний план вирішення проблем галузі, а не «воювати» між собою.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
идять, як молодий з молодою

І знову "під захистом" Гунчика. І весь такий білий мягкий і пушистий. Аж "погладити хочеться"
Відповісти
Кватирко за які гроші купив Volkswagen Amarok? За зарплату жінки?
Відповісти
Поздравляю, тебя, Шарик! Ты балбес!
Коли Ткачук лісгоспом керував, Кватрико під стіл пішки без штанів ходив, а вже й воно розібралося.

Відповісти
продав дачу на Світязі і купив машину
Відповісти
Останні новини
У Луцьку «розбиралися» із проблемами волинських лісівників
28 лютий, 2017, 14:58