Українські цвинтарі в Польщі хочуть закріпити за районами Волині

Українські цвинтарі в Польщі хочуть закріпити за районами Волині
У Польщі на території Холмщини та Підляшшя знаходиться 467 українських кладовищ, лише 50 з яких перебувають у відносно хорошому стані. Інші ж потребують відновлення.

Про це під час засідання Громадської ради при Волинській обласній держадміністрації 28 лютого повідомив Сергій Годлевський, який на волонтерських засадах займається відновленням українських цвинтарів.

За його словами, держава відповідає лише за військові поховання. Щодо інших поховань українців, то їх відновлюють в основному волонтери. Аби відновити кладовище, треба щонайменше 20 тисяч гривень – ці кошти спрямовують на переїзд та харчування команди волонтерів.

Тож Годлевський вбачає вихід у тому, щоб кількість кладовищ поділити на кількість районів та міст обласного значення області, аби забезпечувати кошти на відновлення кладовищ.

Кладовища бувають різного ступеня зруйнованості, частину із них у 70-тих роках використовували як як сміттєзвалища для навколишніх сіл. Відновлюють цвинтарі у кілька етапів. Група волонтерів прибуває у населений пункт та зрізає великі дерева, розчищує рослинність.

Другим етапом є часткова реставрація та побілка могил, встановлення дерев’яних хрестів.

«В основному це пам’ятники 18, 19 та початку 20-го століття», - зауважив Годлевський. За його словами, треба звертатися у Міністерство культури та Інститут національної пам’яті, аби питання вирішували на вищому рівні.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Українські цвинтарі в Польщі хочуть закріпити за районами Волині
28 лютий, 2017, 17:14