На Волині проігнорували наказ Гунчик про боротьбу з контрафактом

На Волині проігнорували наказ Гунчик про боротьбу з контрафактом
Не всі керівники РДА та міськрад Волині виконали розпорядження губернатора Володимира Гунчика щодо створення спецкомісій, які би проводили моніторинг місцевих ринків та незаконних точок продажу підакцизних товарів.

Про це повідомив перший заступник голови ОДА Олександр Степанцов сьогодні, 1 березня, під час засідання комісії з координації дій державних органів, що здійснюють державний контроль за виробництвом і обігом підакцизних товарів, - пише Волинський інформаційний портал.

Степанцов розповів, що 7 грудня голова ОДА видав розпорядження про обов’язкове створення комісій з працівників податкової чи митної служб, Національної поліції, споживчслужби та працівників міських рад чи РДА. Ці комісії мали перевіряти на місцях та виявляти незаконні точки продажу акцизних товарів, а також проводити роз’яснювальну роботу щодо недопущення реалізації спиртних та тютюнових товарів без відповідної ліцензії.

Однак, за інформацією видання, результати – невтішні. Зокрема у Володимирі-Волинському та Ковелі такі комісії взагалі не були створені, деякі райони повідомили, що незаконних точок продажу підакцизу дуже мало або зовсім немає. Тож сьогодні, 1 березня, провели перше кущове засідання за участі міських голів та голів РДА 19-го виборчого округу, щоб з’ясувати, чому не ведеться робота.

Заступник мера Володимира-Волинського Лариса Кулікова зауважила, що комісію дійсно не створили, однак деяка робота таки проводиться.

«Оскільки на сьогодні у чинному законодавстві не прописано, хто та як має діяти у випадках, коли фіксують точки не ліцензованого продажу підакцизних товарів, то ми не створювали й комісії. Реальної дії такої структури ми не бачимо, адже нічого вдіяки комісія особливо не можу. Що ж до роз’яснювальної роботи серед населення, то її ми проводимо», – каже Кулікова.

На це Степанцов відповів, що Володимир-Волинський наразі займає позицію, коли обласна влада йому не указ. «То чому ви всі свої проблеми не вирішуєте самостійно, а нарікаєте на владу області та пишете всілякі листи про бездіяльність інших органів», – зауважив він.

«Починати діяти потрібно знизу: ви даєте нам інформацію, а ми вже вирішуємо, що робити далі та як це виправити. Адже не може працівник у Луцьку знати, що відбувається у вашому місті чи районі», – додав Степанцов.

Начальник управління контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів Наталія Єлова розповіла, що у Володимирі-Волинському від сплати за ліцензію до бюджету у 2016 році надійшло понад мільйон гривень. Наразі і в місті видали 184 ліцензії, із них 101 – на продаж алкогольних напоїв, 72 – тютюнових товарів.

Про діяльність комісії у Нововолинську звітував міський голова Віктор Сапожніков. Зокрема він сказав, що у них комісію створили за аналогією до обласної – з працівників податкової, інспекторів, працівників відділу торгівлі та інших.

«Ми, як ограни місцевого самоврядування, навпаки зацікавлені у тому, щоб виявляти нелегальних підприємців та видавати їм ліцензії. Адже гроші надходитимуть до місцевого бюджету», – сказав мер Нововолинська, однак зауважив, що у законодавство треба вносити зміни, бо зараз комісія навіть не перевіряє, а лише споглядає на ситуацію, не маючи ніяких важелів впливу.

Також Сапожніков наголосив, що лише за 2016 рік у місті вдалося зібрати майже 18 мільйонів гривень. Місцева влада ж зацікавлена у тому, щоб збільшити ці надходження.

Опісля про діяльність комісій звітували голови Володимир-Волинської, Іваничівської та Любешівської РДА.

Утім, Наталія Єлова наголошувала та наполегливо просила їх звернути увагу на ті села, у яких офіційно продають лише в одній точці підакцизні товари. «Я не вірю, що у селах, де по 300-500 людей, або одна легальна точка продажу, або ж зовсім немає. Не вірю, що за цигарками люди їздять у міста. Тож прошу проконтролювати та перевірити ці факти. Їхня нелегальна торгівля – ваші упущення у місцевих бюджетах», – підсумувала Єлова.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
йшлося про підакцизні товари, а не контрафакт
Відповісти
Останні новини
На Волині проігнорували наказ Гунчик про боротьбу з контрафактом
01 березень, 2017, 17:07