Відомі волиняни прокоментували затримання Насірова

Відомі волиняни  прокоментували затримання Насірова
У четвер, 3 березня, головному фіскалу України Романові Насірову оголосили про підозру у кримінальній справі.

Зокрема, посадовцю інкримінують незаконні рішення про розстрочення податкових боргів підприємствам із орбіти колишнього народного депутата Олександра Онищенка. Натомість, сам Насіров опинився в лікарні, - пише Волинь24.

«Пани чубляться, а в холопів чуби тріщать», – каже українська мудрість. Тож почувши про гучні події у столиці, відразу актуальними стають прогнози про зміни на місцях.

Чим для Волині може закінчитися гучний скандал із затриманням голови ДФС України – у коментарях волинян.

Ігор ГУЗЬ, народний депутат України:

"Я публічно піднімав і озвучував з трибуни Верховної Ради свої питання, які в мене були до пана Насірова: це і суміщення посад, адже він довгий час лишався народним депутатом. Це також бардак на волинській митниці, який прикривався Насіровим. Я мав з ним зустріч приблизно півтора місяці тому, просив зреагувати на нашу пропозицію з Володимиром Пащенком з приводу електронної черги на пропускних пунктах. На жаль, реакції жодної не було.

Тому я оцінюю цього чиновника як людину неефективну і як людину, яка, гіпотетично, причетна до мільярдних оборудок в нашій країні. Я вітаю дії НАБУ. Це фактично, найбільша "риба", яку підтягнули на гачок і я сподіваюсь, що всі правоохоронні органи будуть сприяти цьому розслідуванню.

Але вже сьогодні на місце Назірова призначений інший керівник, родом із Вінниці. Тому питання - не тільки в Насірові, але й в його наступниках, аби правоохоронна система і громадянське суспільство відстежували їх дії.

Наскільки мені відомо, керівник волинської митниці попав на посаду не як протеже Насірова, а як протеже "вінницьких друзів". Тому, швидше за все, на Волині серйозних рухів не буде. Але вцілому по структурі ДФС, звичайно, будуть зміни".


Ірина КОНСТАНКЕВИЧ, народний депутат України:

"Для того, щоб дати глибокий аналіз, у мене не так багато інформації. Лише те, що пишуть ЗМІ. Але певні міркування є. Найперше, це «дежавю»: затримання, серце, лікарня... і дні, місяці, роки бездіяльності у доведенні справи до суду. Саме ці численні резонансні історії, які так і закарбувалися в нашій пам'яті «громохким» затриманням – і не більше..., стримують мене від оптимістичних прогнозів і щодо цієї справи.

По-друге, корупційна система у нашій державі така монолітна і потужна, що думаю, «своїх» не здасть.

По-третє, такі ефектні затримання на якийсь час переключать увагу суспільства з цін, тарифів, платіжок, війни на «боротьбу» з корупціонерами.

По-четверте, імітація реформ стала тотальною. І, міркую, що ця справа є такою ж імітацією антикорупційних дій.

Щодо кадрових призначень та змін, не думаю, щоб почали руйнувати схему. Очевидно ж, її має очолити хтось інший.


Володимир ЦИБУЛЬСЬКИЙ, генеральний директор АТ «SKF Україна», голова консультативно-дорадчого органу при ГУ ДФС у Волинській області:

"Я не можу стверджувати, бо для цього треба мати факти, але розмов сьогодні на тему Насірова – багато. Наскільки вони реальні – важко сказати. Мабуть, НАБУ має якісь факти.

Ми, наприклад, у Волинській області за останні сім-вісім місяців не отримували жодної скарги від платників податків щодо якихось неправомірних вимог з боку податківців. По митниці у нас були нюанси. Ми на громадській раді приймали звернення до того ж Насірова, що два попередні керівники – Андрейків і Шавлак не відповідають займаним посадам. По нині діючому керівнику митниці нарікань немає.

Не думаю, що події, які відбуваються в Києві, можуть вплинути на Волинь. Не хотілося б, щоб відбулися кадрові зміни на місцях. Вважаю, що на сьогодні керівництво ДФС в області, і керівник митниці співпрацюють з бізнесом і громадськістю, є доступними і відкритими для спілкування. Вони розуміють, що їхнє завдання – надавати сервіс бізнесу, а не просто бути контролерами".


Володимир КРИВОВИЧ, виконавчий директор фонду «Волинь 2014», секретар регіональної ради підприємців у Волинській області:

"Те, що є оголошена підозра, ще не означає, що стосовно цієї особи відбудуться якісь певні дії. Ми досить часто бачили в ЗМІ, коли публічно – було навіть на засіданні Кабінету Міністрів – оголошується підозра, вдягаються кайданки, а потім виявляється, що не все так просто і однозначно. Особи відпускаються, закриваються кримінальні справи, а ті, кому вдалося виїхати – через рішення Європейського суду визнаються невинними.

Тому стосовно тієї ситуації, яка зараз відбувається в Києві, вважаю, що в першу чергу це – політичні зрушення. А що буде стосуватися безпосередньо особи Насірова і його відповідальності – у мене є великі сумніви.

На превеликий жаль, ми часто можемо бачити, що зміни в керівництві таких провідних в регіонах структур як ДФС, митниця, відбуваються паралельно із зміною керівника в області. Призначення відбуваються не за показниками професійності, а з позиції політичної приналежності, чи певної відданості команді… У мене таке відчуття, що коли відбудуться зміни в Києві, будуть змінювати й в області.


Михайло ІМБЕРОВСЬКИЙ, депутат Волинської обласної ради:

"Вважаю це перемогою «Самопомочі», оскільки народний депутат Андрій Журжій планомірно розказував про факти, згідно яких можна і треба було б звільняти цю людину з посади і притягувати до відповідальності. Думаю, ця справа, в якій йому вручили підозру – не одна, і крім неї є ще багато інших справ, за якими Насірову можна інкримінувати вчинення тих чи інших злочинів. Тому такі події я тільки вітаю: не все так погано в нашій державі.

Маємо надію, що справу доведуть до логічного кінця, і все не відбудеться за традиційним сценарієм, коли після гучних затримань під тим чи іншим приводом відпускають. Тому зараз тримаємо кулаки, щоб справа завершилася конкретним судовим вироком.

Щодо того, як вплине на Волинь – якщо буде змінений керівник цієї служби, то, логічно, кожен хоче організувати свою команду, тому не виключаю, що будуть кадрові зміни.


Андрій РАЗУМОВСЬКИЙ, генеральний директор ПП «БК «Інвестор»:

"Роман Насіров очолив Державну фіскальну службу України за квотою. На мою думку, подібні ситуації відбуватимуться до того часу, поки на такі посади призначатимуться люди винятково не за професійними якостями, а за квотним принципом.

Відповідно складається ситуація, коли людина не є незалежною у прийнятті рішень, а, можливо, виконує та лобіює чиїсь політичні інтереси. Тому наразі складно зрозуміти, чи насправді було перевищення повноважень, чи це наслідки якихось політичних непорозумінь.

Василь ДУТКО, директор КП ІАЦ «Волиньенергософт»:

"Ми не раз переконувалися, що з великого шуму нічого не виходить. Звичайно, що всі, хто займає високі посади, не без гріха – така система. Життя покаже, до чого це приведе. Пам’ятаю, схожа ситуація була із ректором податкової академії, а тепер вже – ледь не національний герой. Життя підказує, що найправильніше – не робити поспішних висновків.

Оця вічна перетряска в податковій в області, чесно кажучи, уже трохи втомила. Тому нам би було добре, якби нинішній керівник Світлана Савчук хоча б років 3-4 попрацювала. Щоб стабілізувалися кадри. Бо оці постійні пертурбації, перестановки, присилання то рівненчан, то львів’ян – це не є позитивно для волинського бізнесу. Бо вони приходять, починають ділити сфери… Тому лишається надіятися, що кадрових змін на Волині не буде".

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Що ж тут коментувати......Біля корита просипається апетит.! І всі коментувалники робили б на цій посаді теж саме. Поки не будуть відрубувати руку тим чиновникам які вкрали людські гроші - порядку не буде.
Відповісти
Василь і потужно лизнув))) зараховується
Відповісти
Останні новини
Відомі волиняни прокоментували затримання Насірова
03 березень, 2017, 19:50