«Ми не вправі відмовляти людям у землі, навіть якщо на ділянках є копалини»,- Василенко

«Ми не вправі відмовляти людям у землі, навіть якщо на ділянках є копалини»,- Василенко
Очільник Держгеокадастру на Волині Василь Василенко каже, що управління не може відмовити у наданні земельної ділянки, якщо на ній «офіційно» немає копалин. Навіть більше – така відмова буде незаконною.

Про це він сказав у інтерв'ю ВолиньPost.

Відтак, Василенко відповів на заяви голови облради Ігоря Палиці про нібито роздавання «2, 5 гектари землі іногороднім, щоб потім мати можливість шантажувати тих, хто видобуває бурштин».

За його словами, відповідно для законодавства, для ведення особистого селянського господарства виділяють 2 гектари.

«Від Ківерцівського до Любомльського районів і північніше як мінімум половина територій області мають більші чи менші поклади бурштину. Стаття 58 кодексу України про Надра з приводу залежів корисних копалин встановлює обмеження стосовно проектування, будівництва населених пунктів, промислових комплексів та інших об’єктів без попереднього геологічного вивчення ділянок надр, що підлягають забудові. Тобто, при проектуванні населеного пункту чи великого промислового об’єкту, на місці попередньо мають провести геологічну розвідку», - повідомив він.

«Закон також каже, що будівництво на ділянках залягання корисних копалин споруд, не пов’язаних із їх видобуванням, виключається лише в окремих випадках за погодженнях з Кабміном. У цій статті є ще один абзац – інші заборони щодо використання земель із надрами ВІДСУТНІ», - розповів Василенко.

«Закон не визначає заборони надання землі громадянам у власність для ведення особистого селянського господарства навіть у випадках коли затвердженні запаси корисних копалин. Згідно із Земельним кодексом України, право власності на земельну ділянку поширюється в її межах лише на поверхневий грунтовий шар. Він на Поліссі переважно становить до 30-50 см, а на такій глибині немає бурштину», - наголосив очільник Держгеокадастру.

«Однозначно ми не можемо відмовити людям у ділянці, якщо на ній «офіційно» немає копалин. Повторюся, імовірно у більшості північних районів є бурштин. Якщо ми не надаватимемо там землю, то виходить, що половину жителів області треба обмежити у їх законному праві отримати ділянку у власність чи в оренду. Більше того - заборони надання таких земель у власність та в оренду для сільськогосподарських потреб немає. Насправді орендар чи землекористувач також може поставити обмеження, як і власник. Найбільший користувач земель в області – це держлісгоспи. Вони такі самі землекористувачі, там також має бути угода і розраховуватися збитки, а надання таких земель має бути на підставі рішення Кабінету Міністрів України. Немає різниці у фінансовому плані, чи ділянка у власності, чи оренді. Тому я не бачу жодної загрози, про яку говорив голова облради», - зауважив Василенко.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Скажіть будь ласка,може людина яка при посаді при трьох президентах бути адекватною звичайно ні...Ющенко шапка в одну сторону,Янукович шапка в другу сторону,Порошеко шапка знову в іншу сторону...,такого брехуна як Василенко світ і люди не бачили...Він же місцевим людям подавав відмови,а чужим землю пороздавав...Чого він ще при владі ось у чому питання????
Відповісти
Останні новини
«Ми не вправі відмовляти людям у землі, навіть якщо на ділянках є копалини»,- Василенко
03 березень, 2017, 21:00
У Луцьку BMW в'їхало в дерево
03 березень, 2017, 20:59