Скандальна справа про оборудки паспортистів «зависла» в суді

Скандальна справа про оборудки паспортистів «зависла» в суді
Уже півтора року в суді перебуває справа керівника Луцького районного сектору Державної міграційної служби у Волинській області Галина Грищук та її підлеглих, яких затримали за здирання із людей зайвих грошей при виготовленні закордонних паспортів.

Щоправда, чекати вироку в найближчому майбутньому не слід, - повідомляє Четверта влада.

Вперше про затримання начальника Луцького районного сектору Державної міграційної служби у Волинській області Галини Грищук та її підлеглих повідомила прес-служба міліції у січні 2015 року. Разом із паспортистами «під гарячу руку» потрапили і працівники державного підприємства «Документ», які фактично надавали ті ж послуги, що й паспортисти, але за окрему плату.

Начальник управління МВС у Волинській області Петро Шпига тоді розповідав, що злочинна діяльність посадовців тривалий час документувалася із застосуванням оперативно-технічних засобів і практично визначена роль кожної особи. Їх навіть назвали «стійкою організованою злочинною групою».

На той момент говорили про триста епізодів вимагання та отримання за всіма напрямками службової діяльності хабарів на загальну суму майже 200 тисяч гривень. Денний «заробіток» спритників становив 5-10 тисяч гривень.

На початках кримінальне провадження розпочали за частиною 3 статті 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою). Однак, в процесі розслідування його перекваліфікували на частину 4 статті 190 (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою).

Журналісти поцікавилися у прокурора прокуратури Волинської області Лесі Кухтей-Хилюк, яка представляє обвинувачення в цій справі у суді, чому перекваліфікували справу, чому досі немає вироку і коли його чекати.

«Є чотири обвинувачених, яким оголошена підозра, які в складі злочинної групи вчиняли шахрайство стосовно громадян, які зверталися до них за виготовленням закордонних паспортів. Сама схема полягала в тому, що, якщо паспорт коштував близько 465 гривень (170 гривень мито і близько 300 гривень за бланк), то з них брали більше 600. Причому працівники самі говорили, скільки необхідно заплатити. Люди заповнювали документи, питали скільки це коштує і їм відповідали, що 660 гривень», – розповідає прокурор Леся Кухтей-Хилюк.

За її словами, люди давали гроші паспортистам готівкою, а ті вже через банк або «iBox», який там же у їхньому приміщенні знаходився, оплачували передбачену законом суму, а решту – близько 200 гривень – брали собі. Леся Кухтей-Хилюк каже, що перекваліфікували справу на статтю про шахрайство ще на етапі розслідування.

Обвинувальний акт прокуратура передала до суду в липні 2015 року. Після цього майже рік справа слухалася в Луцькому міськрайонному суді, але через те, що одна суддя колегії пішла в декретну відпустку, минулого літа справу почали слухати спочатку.

«У справі – 35 потерпілих, а взагалі зафіксовано понад 170 епізодів щодо шахрайства. У зв`язку з тим, що потрібно допитати таку велику кількість людей, які фактично по всій області знаходяться, справа слухалася до літа 2016 року. Справу слухає колегія суддів, бо це вважається особливо тяжким злочином і в такій ситуації розглядається колегіально. Одна з суддів колегії пішла в декретну відпустку і далі, відповідно до вимог КПК справа або продовжується, або розпочинається спочатку. При цьому враховується думка обвинувачених. Вони заявили клопотання про те, оскільки одну суддю замінили іншим суддею, розпочати розгляд справи спочатку. Всі ті докази, тих потерпілих і свідків, яких допитували раніше, їх тепер знову повторно треба опитати в суді», – пояснює затримки із розглядом справи прокурор.

На сьогодні, як розповідає працівниця прокуратури, відбувається по 3-4 засідання на місяць, а оскільки розгляд колегіальний, то треба ще щоб усім трьом суддям підходив час, бо велике навантаження.

Прокурор каже, що у кожного із свідків і постраждалих є свої справи, хтось хворіє і не може відвідати судове засідання, хтось з інших причин і все це впливає на швидкість розгляду справи в суді.

Паспортистам інкримінують тільки епізоди за отримання зайвих коштів за виготовлення закордонних паспортів.

«Отримуючи ці кошти, ті кошти, які необхідно було сплатити, вони сплачували, а решту грошей розподіляли між ними чотирма. В матеріалах провадження є достатньо доказів про те, що їй, як начальниці, було достовірно відомо про те, що її працівники брали заяві кошти з людей», - каже Кухтей-Хилюк.

Запобіжні заходи до обвинувачених не застосовували, бо чесно ходять на судові засідання. Всі вони на волі, хтось ходить на роботу, щоправда вже не на державну.

Обвинуваченим загрожує від 5 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Скандальна справа про оборудки паспортистів «зависла» в суді
07 березень, 2017, 01:02