Підняти не можна залишити: у Луцьку не затвердили маршрутки по 4 гривні

Підняти не можна залишити: у Луцьку не затвердили маршрутки по 4 гривні
Виконавчий комітет Луцької міської ради не затвердив тариф на проїзд у маршрутному транспорті загального користування вартістю 4 гривні. Тож, лучани і далі їздитимуть у маршрутках за «старим» тарифом 3 гривні.

Відповідне рішення прийняли 7 березня під час засідання виконкому.

На початку засідання член виконкому Олег Бондарук запропонував зняти питання з порядку денного, оскільки його не затвердила профільна комісія. Його підтримав колега Орест Маховський, мовляв, на 10 березня призначені громадські слухання, тож терміновості щодо прийняття рішення немає.

Проте зрештою лише 6 членів виконкому проголосували за зняття питання з порядку денного.

Перший заступник міського голови Тарас Яковлев натомість повідомив, що робота щодо ціноутворення триває вже декілька місяців і процес навіть переходив у протести перевізників з вимогою терміново розглянути тариф. Тож Яковлев обіцяв, що питання розглянуть до 9 березня. Тоді він ще не знав про призначення громадський слухань.

У запропонованому проекті рішення пропонували погодити із 15 березня граничний тариф на послугу з перевезення пасажирів автобусами на міських маршрутах загального користування обсягом 4 гривні. Для дітей шкільного віку від 6 до 14 років пропонували встановити вартість проїзду 1 гривню.

За словами директора департаменту економічної політики Олександра Озіновича, перевізники надали розрахунки вартості тарифу. У зведеному розрахунку врахували вартість пального обсягом 20 гривень та мінімальну зарплатню на державному рівні. Врахували й витрати на мастила, шини, техогляд та ремонт.

Тож, тариф розрахували згідно з рентабельністю, вартість проїзду склала 3,87 гривні. Щодо підвищення цін не зверталися лише перевізники, які обслуговують маршрути №8, 4, 27 та 27а. Члени виконкому звертали увагу, що мали місце заниження показників обсягів перевезення осіб. Водночас сам процес спостереження є тривалим та затратним.

Необхідність подорожчання викликала дискусії. Депутат Андрій Козюра зауважив, що зростання ціни на проїзд стане останнім «цвяхом», який «доб’є» лучан після тарифів. Він пригадав, що перевізники подали занижені показники пасажиропотоку, та й ціну в 20 гривень за пальне він вважає заниженою. Тому він наполягав, що підняття тарифів передчасне, бо ніхто «нормально» не аналізував показники, а запропоноване обрґрунтування він назвав «фількиною грамотою».

Маховський нагадав про невихід деяких маршрутних таксі на рейси та інші проблеми галузі. «Все те, що ми робимо тут, спрямоване на благо лучан», – нагадав він. Тому член виконкому наполягав на тому, аби як мінімум вислухати лучан на громадських слуханнях. Маховський пропонував сьогодні не підтримувати питання, а розглянути його на наступному виконкомі.

Ірина Чебелюк зауважила, що Антимонопольний комітет не мав зауважень щодо порядку формування тарифу. Натомість у висновку нічого не вказано щодо затвердження тарифу 4 гривні.

Заступник міського голови Сергій Григоренко зауважив, що дослідження показало, що тариф 4 гривні тариф таки обрґрунтований. Мовляв, мова поро підвищення йде й в інших містах, де люди не «дурніші», адже страйк нікому не потрібен. Водночас він закликав підтримати «непопулярне» рішення, аби не допустити транспортного колапсу у місті.

Депутат Павло Данильчук закликав «не вестися» на шантаж з боку перевізників. Сьогодні підписали закон про електронний квиток, тому міська рада має визначатися, яка система буде у місті. Тому він запросив усіх на громадські слухання.

Директор підприємства «Санрайз» Юрій Девіцький зауважив, що питання про підняття тарифів обговорюють ще з осені минулого року. Обстеження пасажиропотоку, за його словами, провели не коректно, бо проводили в час найбільшої завантаженості машин. «Вже третій місяць наше підприємство працює в борг», – каже Девіцький. Підприємство має значні заборгованості за польне, мастило та запчастини, – переконує він.

Якщо ж ціну не підвищать, то підприємство просто перестане працювати. Такий стан, за його словами, не лише на «Санрайзі». «Якщо ви хочете, щоб транспорт працював, прошу вас проголосувати за цей тариф», – підсумував перевізник.

Представник Луцького АТП 10701 Олег Колесник зауважив, що пасажиропотік не занижений, бо якщо вивести середній показник за рік, то вони збігаютья.

Зрештою виконком не підтримав відповідну пропозицію – «за» проголосували лише 7 членів виконкому.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Затірака запросіте
Відповісти
Спочатку нехай маршрутки в порядок приведуть а то аж гидко в них заходити
Відповісти
Останні новини
Підняти не можна залишити: у Луцьку не затвердили маршрутки по 4 гривні
07 березень, 2017, 15:47