8 Березня: що святкуємо. ПИТАННЯ ДНЯ

8 Березня: що святкуємо. ПИТАННЯ ДНЯ
Традиційно 8 березня святкують жіноче свято. Але в різних соціальних групах трактують його по-різному. У цей день люди відзначають і День Весни, Міжнародний жіночий день та День боротьби за права жінок.

На протязі років в передсвяткові дні виникають дискусії з приводу доцільності святкування. Одні вважають таке свято не прийнятним, інші святкують прихід весни, решта – розповідає про важливість боротьби за жіночі права.

ВолиньPost розбирався, що ж потрібно відзначати 8-го березня та чи доцільно у цей день дарувати та отримувати подарунки.

Для цього розпитали чотирьох громадських діячів, політиків та журналістів.

Проректорка Східноєвропейського національного університету Анна Данильчук розповіла про своє бачення святкування 8 березня.

«8 березня для мене не свято ніжності і весни, а міжнародний день боротьби за права жінок і міжнародний мир. Тому якраз доречні радше розмови, корисні тексти, історії видатних жінок, навіть демонстрації чи зібрання, якщо є на те потреба, а не поодинокі гіацинти. Якщо відверто, то і день вчителя чи механіка не вважаю святом. Це просто вшанування певного виду діяльності, або історичного, реформаційного прориву, як у випадку із 8 березня. Тому такі дати логічно не святкувати, а відзначати тим, кому це справді актуально або державі, медійникам - привертати увагу громадськості. Дуже не люблю жартів і показових компліментів до свят. Особисто я ніколи не відчувала кар’єрних чи особистісних утисків через свою стать і вважаю, що історично, українські жінки відігравали важливу і повноцінну роль в нашому суспільстві. Весною, і це геть не через 8 березня, хочеться квітів і, думаю, дарувати їх правильно завжди і усім».


Громадський діяч Олександр Пиза розповів, що в його сім’ї 8 березня не святкують, бо вважають таке свято надто «радянським». А от подарунки потрібно дарувати, але не лише на свята.

Журналістка Ірина Мусій відома борчиня за права жінок вважає, що завдяки феміністкам жінки мають виборчі права, можуть вільно подорожувати, обирати професію, одягатися так як хочеться та робити усе, що захочеться.

«8 березня повинні відзначати як Міжнародний день прав жінок і миру, бо це і є його суть, як було затверджено Генасамблеєю ООН в 1979 році. І враховуючи, що права жінок в Україні порушуються, вважаю, що святкувати особливо нема що. Але згадувати про наші перемоги і досягнення звісно потрібно.А що дарувати, це вибір кожного. Я подарунків у цей день не приймаю», - підсумувала Ірина.

Очільник волинського осередку політичної партії «Національний Корпус» Андрій Д’яченко :

«Міжнародний жіночий день» - це штучно видумане радянське свято «жінки-трудівниці». Тобто радянська влада апріорі трактувала жінку не власне як жінку - символ краси, ніжності та любові, а як роботягу в спідниці, а-ля Наташа Вітренко, з відбійним молотком в руках яка виконує план шахти по вугіллю. Чи може це бути образом і символом жінки у нормальному суспільстві? Питання звісно смаку, та як по мені – навряд. Наскільки я знаю жінкам подобаються подарунки не прив’язані до формальностей і конкретних дат».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: 8 Березня
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ви покидьки і кати народу за 26 років в людей забрали все! Ви для людей не зробили нічого! І тепер ще і свято хочете забрати! Слава Радянській жінці трудівниці! Слава соціалістичній Україні! Україні де громадяни платили за ком послуги 10 крб., де кожна людина мала право на працю і відпочинок! А що ви покидьки бандерлоги зробили? Що жінки українки їздять по всьому світу рабами???
Відповісти