У Луцьку вшанували пам’ять видатного математика Михайла Кравчука

У Луцьку вшанували пам’ять видатного математика Михайла Кравчука
У Луцьку молитвою вшанували пам’ять славетного математика Михайла Кравчука.

Заходи відбулися сьогодні, 9 березня, - повідомили у відділі інформаційної роботи муніципалітету.

До пам'ятного знака на проспекті Волі у Луцьку прийшли представники громадських організацій, духовенства, школярі та небайдужі лучани. У приміщенні школи, де зараз розташована духовна семінарія, раніше здобував освіту академік.

Священики УПЦ КП відслужили панахиду. Потому присутні хвилиною мовчання вшанували його пам’ять.

Учні луцької гімназії №21 імені Михайла Кравчука ознайомили із біографією відомого математика та основними його досягненнями.

У 2002 році у гімназії №21 відкрили кімнату-музей Михайла Кравчука. Також тут постійно проводяться вечори пам'яті, різноманітні олімпіади та тематичні заходи, присвячені видатному вченому родом із Волині, який зробив величезний вклад у розвиток математики.

Довідково:

Михайло Кравчук – український математик, академік АН УРСР, доктор фізико-математичних наук, професор Київського політехнічного інституту. Вчитель всесвітньо відомих у майбутньому конструкторів ракетної та космічної техніки, академіків Архипа Люльки, Сергія Корольова та Володимира Челомея.

Народився 27 вересня 1892 року в селі Човниця на Волині. Навчався в Луцькій гімназії, де виявив особливі здібності до математики і споріднених з нею дисциплін. Курс Луцької гімназії Михайло Кравчук закінчив із золотою медаллю. Усе своє життя присвятив поглибленому вивченню математичних наук. Він відомий ще й тим, що першим в Україні почав писати математичні праці українською мовою. Через це став жертвою тоталітарного сталінського режиму. Помер академік Кравчук у Магадані 9 березня 1942 року.

Світова наука високо цінує нашого земляка за його науковий доробок. Зокрема його винаходи використовувалися вченими США та Японії при моделюванні кібернетичної техніки та створенні першого у світі комп'ютера.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Луцьку вшанували пам’ять видатного математика Михайла Кравчука
09 березень, 2017, 16:25