Громада проти перевізників: у Луцьку поговорили про ціну на проїзд у маршрутках

Громада проти перевізників: у Луцьку поговорили про ціну на проїзд у маршрутках
У Луцьку відбулися громадські слухання з питання підвищення вартості проїзду у маршрутках до 4 гривень. Втім, дійти до спільної думки учасникам обговорення таки не вдалося: перевізники наполягають на зростанні ціни, лучани ж за сервіс, який отримують, не готові платити більше.

Зустріч відбулася 10 березня.

Громада Луцька обурена і вважає підвищення тарифу необгрунтованим. Перевізники аргументують підвищення вартістю пального та ремонтом транспорту. Натомість лучани скаржаться на вимкненні GPS-навігатори, відсутність квитків та об'єктивного обліку пасажирів.

На громадські слухання зареєструвалися понад 250 лучан, прийшли і перевізники та водії. Ще до початку слухань перевізники розгорнули перед входом в «Просвіту» транспаранти з гаслами «Вимагаємо збереження робочих місць», «Підвищення тарифу – це розвиток міста», «Не дамо знищити транспортну галузь» та інші.

Заступник міського голови Сергій Григоренко розповів, що такі громадські слухання – це майданчик, де перевізники можуть почути нарікання на свою роботу. Григоренко зазначив, що досить часто лучани скаржаться на невиконання графіку руху, не видають квитки. За його словами, перевізники мають налагодити пасажирооблік.

Також чиновник зазначив, що в Луцьку не найгірше побудована транспортна система в порівнянні з іншими містами України.

Посадовець розповів, що є дійсно справедливі нарікання на роботу перевізників. Мовляв, ось уже півроку перевізники піднімають тему про зріст тарифу до 5 гривень. Натомість, управління транспорту не підтвердило ціну в 5 гривень.

Григоренко заявив, що в багатьох містах з кількістю населення, як у Луцьку, уже розпочали регуляторну процедуру з підвищення тарифів.

Директор ТОВ «Санрайз» Юрій Дівіцький розповів, що понад 90 маршруток потребують капітальних ремонтів кузовів, двигунів, паливної системи. Також перевізник зазначив, що на підприємстві не відбувається оновлення рухомого складу.

«В мене основна задача не стільчики відремонтувати, хоча це теж треба. Основна мета – безпека громадян», - додав він. За його словами, ніхто не відмовляє у квитках пасажирам, адже «пасажири зобов’язані отримати квиток, просто їх ніхто не просить».

Дівцький заявив, що більше не купує пальне за оптовими цінами, адже боргує значну суму грошей і змушений купувати вроздріб за 20 гривень.

Громадян цікавило, хто «придумав такі тарифи» і чим вони аргументовані. Також цікавилися, скільки офіційно зареєстрованих людей працює на підприємство і чи сплачують вони податки.

«Якщо Ви сплатили податок на прибутки то про які борги ми говоримо», - запитав один із депутатів міської ради.

Депутат міської ради та ініціатор громадських Павло Данильчук заявив, що не може зрозуміти директора «Санрайзу». Мовляв, потрібно відійти від взаємних образ і «почати говорити конструктивно».

«Чому саме сьогодні піднімається таке питання коли немає міського голови і немає виконувачів обов’язків? Чи не піднімається це питання саме зараз, щоб «проскочити» за відсутності влади і підняти тарифи?», - спитав Данильчук.

Депутат розповів, що Луцька міська рада та управління транспорту провели моніторинг по 5-ти маршрутах підприємства і розрахунки пасажирообігу у перевізника і міської ради не збігаються.

Отож, депутат запропонував відкласти питання здорожчання тарифу, провести моніторинг і тоді вносити на виконком і сесію. Також Данильчук запропонував впровадити в Луцьку «електронний квиток», адже це «крок вперед».

Окрім того, оргкомітет пропонував провести повний та об'єктивний облік пасажиропотоку на всіх маршрутках у місті; провести огляд транспортих засобів на предмет їх справності та зручності; презентувати концепцію щодо запровадження "електронного квитка" та узгодити із перевізниками план реалізації.

Зрештою, суперечки тривали близько 2,5 годин, але жодного рішення не прийняли.

Нагадаємо, 7 березня виконком Луцькради не проголосував за підищення тарифу.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
чувакам по барабану! Давай 5 гривень і помчимось на розвалюхах-вальцманках.
Відповісти
«Підвищення тарифу – це розвиток міста» - ви то серьойзно?! А який, власне, взаємозв'язок?
Розвиток міста - це відсутність маловмістимих консервних банок типу "маршрутка".
В розвинутих країнах ЕС ви такого не побачите, там громадський транспорт багатовмістимий, курсує за графіком, електронні квитки, зручності для людей з обмеженними можливостями.
Якщо ви так зробите - тоді дійсно буде «Підвищення тарифу – це розвиток міста», але ж ви нічого подібного не плануєте, тому не каламутьте воду.
Відповісти
Юрій Дівіцький хай скаже своїм підлеглим,щоб менше собі в карман ложили... Я вам гарантую, що залишиться і на запчастини,і на зарплату! Чого я так кажу? Бо ТОЧНО знаю...
Відповісти
Останні новини
Громада проти перевізників: у Луцьку поговорили про ціну на проїзд у маршрутках
10 березень, 2017, 20:08