Волинянка не знає, як прогодувати трьох малих дітей

Волинянка не знає, як прогодувати трьох малих дітей
Мешканка села Залаззя Любешівського району Світлана Мельник самотужки виховує трьох малих дітей. У жінки два роки тому згоріла хата, а державна допомога стає дедалі меншою.

Про це пише Наталка Слюсар на шпальтах видання Вісник і К.

Нині Світлана Мельник з трьома своїми діточками живуть у хаті матері. Тут же мешкає сім’я її сестри. Боїться одного: аби колишній чоловік не заявився.

«Як заміж за нього йшла, він добрим був, хазяйновитим. А коли носила третє дитя, якраз перед Пасхою, уже втекла до матері: чіплявся, бився… Втекла з дітьми у Залаззя, стала жити у старій хатині своєї баби, завела коня, корівку. Та колишній чоловік і тут не давав спокою. Суд постановив обмежити спілкування з дітьми. Кажуть, у нього психічні розлади, він не усвідомлює своїх вчинків. Але він приходив, а в дітей від того стрес. То в льох мене закриє, то в шафу… Не раз від нього тікала з хати», - розповіла жінка.

У серпні 2014 року згоріла хата. А з нею все: одяг, взуття, меблі, телевізор, пральна машина. Усім миром нещасній жінці допомогли звести нову будівлю. Але роботи у хаті ще непочатий край.

«Робити люди безплатно приходять, але матеріали треба ж купити. А дітей же одіти, нагодувати необхідно, ліків купити. Від їхнього батька допомоги ніякої. Він зараз на примусовому лікуванні рік буде. Хоч відпочинемо. А то погрожував нову хату спалити. Працюю у магазині на мінімальну зарплату, оформила допомогу від держави по малозабезпеченню. Раніше отримувала 2800 соціальної та 1100 гривень тимчасової допомоги. Разом 3900. Тимчасову забрали, стало 3300. А в останній місяць отримала 2900 на трьох дітей. Як таке може бути?» - нарікає жінка.

Як прокоментувала заступник начальника управління соцзахисту Волинської ОДА Людмила Сірбіненко, право на державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям мають ті, у кого середньомісячний сукупний дохід не досягає рівня забезпечення прожиткового мінімуму. При підрахунку сукупного доходу в нього включають заробітну плату, аліменти, стипендії, доходи від землі, інші види соціальних допомог тощо.

«Для жінки з трьома дітьми місячний дохід має становити 4 тисячі 642 гривні. Обсяг державної допомоги – це різниця між рівнем забезпечення і доходами родини. Тобто що вищі доходи, то менша державна допомога. Більше того, допомога не призначається у разі, якщо один з працездатних членів сім’ї не працює протягом трьох місяців перед зверненням. Це є підставою відмовити у наданні допомоги. Разом з тим, зважаючи на умови, в яких перебуває сім’я, позитивне рішення щодо надання допомоги може бути прийняте на комісії. І то у разі, якщо у сім’ї виховується троє і більше дітей, якщо у зв’язку з хворобою дитини одному із членів не було можливості працювати або якщо в сім’ї є інвалід. Для підтримки сім’ї на півроку допомогу можуть призначати, але родина повинна сама шукати шляхи виходу зі скрутного матеріального становища», - пояснила вона.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Отака наша держава...всім потрібно самим шукати вихід зі складного матеріального становища...
Відповісти