Спогади крізь об’єктив: у Луцьку презентували світлини з «Іловайського котла»

Спогади крізь об’єктив: у Луцьку презентували світлини з «Іловайського котла»
У Луцьку громадська організація «Військово-патріотичне об’єднання учасників АТО в Донецькій області «Справедливість» презентувала у виставку світлин про Іловайську трагедію.

Відкриття експозиції відбулося у Палаці культури у понеділок, 13 березня.

На виставці представлені 60 знімків авторства Олександра Глядєлова, Максима Дондюка, Максима Левіна і Маркіяна Лисейко.

Боєць батальйону «Донбас» Андрій Поляков, який привіз виставку до Луцька, розповів, що сам виходив з «Іловайського котла». Чоловік зауважив, що під час перебування в Іловайську, бійцям пообіцяли вихід з оточення, але обманули.

«Ми добровольці – зробили свій вибір. Я сам з Донецька, і в моє місто прийшли люди, які хотіли забрати його. У мене вибору не було», - розповів ветеран. Доброволець зауважив, що досі йому найважче дивитися в очі матерям побратимів, які так і не повернулися та додав, що «так і не навчився» це робити.

Заступник луцького міського голови Андрій Киця висловив сподівання, що автори світлин в майбутньому фотографуватимуть красиву природу, поля та степи, а не наслідки воєнних дій.

«Ми повинні не згадувати, а пам’ятати людей, які поклали голови за свою країну», - додав посадовець.

На виставку завітав і один із авторів світлин Маркіян Лисейко. Фотограф розповів, що люди, які зображені на світлинах «зробили свій вибір і дехто залишився там назавжди». Також Лисейко зауважив, що кожна людина в мирному місті повинна робити щось для спільної перемоги.

На відкриття запросили і матерів загиблих добровольців.

Мати загиблого в «Іловайському котлі» бійця роти «Світязь» Сергія Помінкевича розповіла присутнім про свого сина. Жінка згадувала, що перед поїздкою на Схід її син довго не розповідав про своє рішення. А після того, як потрапив в Іловайськ, зателефонував та сказав, що розповість усе після повернення.

«Ми шукали його 4 місяці. Я бачила ту посадку з могилами невідомих. Я бачила, як хоронили наших дітей», - згадувала мати.

Виставку відвідав і капелан батальйону «Донбас» Вадим з позивним «Пастор». Чоловік розповів, що потрапивши в батальйон як капелан, спробував стріляти та отримав схвальні відгуки від бійців. Тоді ж його побратими сказали, що «якщо тобі Бог допомагає стріляти, то ось тобі СВД» (снайперська гвинтівка – ред.). Відтоді чоловік був у батальйоні і капеланом, і снайпером. «Пастор» розповів, що він був так званим «універсальним», мовляв «коли треба було молитися – я молився, коли треба було стріляти – я стріляв».

«При виході з «котла» мене поранило в спину і в ногу. Усіх поранених поскладали в будинку. Пам’ятаю крики, стогони, кров, матюки та прокляття. А я усіх почав втішати. Я не пішов в полон. Взяв 3 хлопців і ми виходили більше 4 діб з оточення» , - поділився спогадами капелан.

На світлинах експозиції «Іловайськ – 2014» в більшості зображені бійці батальйону «Донбас». Але автори кажуть, що на ній є і інші підрозділи.

Так, на одній із світлин себе упізнав екс-заступник командира роти «Світязь» Ігор Дрючан. Він завітав на виставку за запрошенням бійців «Донбасу». Чоловік також був в Іловайську і виходив по так званому «зеленому коридору».

Виставка «Іловайськ - 2014» буде діяти близько 2-ох тижнів і усі охочі можуть безкоштовно відвідати її в Палаці культури міста Луцька.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Спогади крізь об’єктив: у Луцьку презентували світлини з «Іловайського котла»
13 березень, 2017, 16:22