У Ковелі вирішують питання щодо ветсанзаводу

У Ковелі вирішують питання щодо ветсанзаводу
Про роботу Ковельської філії ДП «Укрветсанзавод» йшлося на позачерговому засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яке провів заступник міського голови Андрій Товстига.

Участь у ній взяли директор підприємства Вадим Сухонос, представники екологічних служб, поліції. До розмови долучились і ковельчани, - повідомляє прес-служба Ковельської міської ради.

Питання функціонування ветсанзаводу впродовж багатьох років залишається актуальним. На адресу виконавчого комітету Ковельської міської ради надійшло звернення мешканців м. Ковеля, які проживають поблизу, щодо критичної ситуації, пов’язаної з переробкою сировини. А цими днями на знак протесту ковельчани перекрили дорогу до підприємства.

Як повідомили правоохоронці, на сьогодні розслідується дві кримінальні справи, порушені за фактом забруднення земель та за фактом службової недбалості відносно керівництва Ковельської філії ДП «Укрветсанзавод». Також в ході кримінального провадження визначено установи, які можуть провести експертизи грунту, повітря та води. Уже подані документи до суду на отримання дозволу на перевірку підприємства.

Чимало порушень виявила ще торік й державна екологічна інспекція у Волинської області.

За словами директора Вадима Сухоноса, проблем досить багато, обладнання застаріле, але власних ресурсів на модернізацію не вистачає. Коштів з державного бюджету впродовж останніх років практично не надходило. Він зазначив, що підприємство може переробити 100-150 тонн сировини на місяць. Відповідно до укладених договорів її приймається орієнтовно 400 тонн. Надходить вона з Львівської, Рівненської, Волинської областей.

Заступник міського голови Андрій Товстига звернув увагу на те, що підприємство отримує значно більше сировини, ніж передбачено його потужностями. Через це на території просто неба можна спостерігати відходи тваринного походження, частина їх зберігається в компостних ямах, що теж недопустимо. Водночас дирекція, знаючи таку ситуацію, продовжує укладати угоди і приймати відходи.

Як поінформував Вадим Сухонос, на сьогодні це 1,5 – 1,7 тисяч тонн.

Андрій Володимирович зауважив, що закриття не можна допустити ні в якому разі, адже це спричинить погіршення екологічної ситуації в регіоні з непередбачуваними наслідками. Треба спільно шукати шляхи вирішення і впроваджувати комплексну поетапну програму з поліпшення технічної оснащеності виробництва.

У результаті комісія вирішила:
1. З метою запобігання виникнення надзвичайних ситуацій природного характеру дирекції ДП «Укрветсанзавод» вжити заходів щодо призупинення прийому відходів тваринного походження до моменту переробки складованої сировини .
2. Секретарю комісії Дідковському Ю.М. підготувати звернення до голови Волинської обласної державної адміністрації стосовно термінового створення робочої групи для вивчення проблемних питань, пов’язаних з діяльністю Ковельської філії ДП «Укрветсанзавод» та дотримання ним вимог природоохоронного законодавства, до складу якої залучити працівників державної екологічної інспекції у Волинській області, управління Держпродспоживслужби у Волинській області, управління екології та природних ресурсів Волинської ОДА, Головного управління Національної поліції у Волинській області, Ковельського міськвиконкому.
3. Ковельському відділу поліції ГУ НПУ у Волинській області (Тусь І.Г.) надати інформацію про хід кримінального провадження відносно посадових осіб Ковельської філії ДП «Укрветсанзавод» щодо діяльності підприємства.
4. Державній екологічній інспекції у Волинській області (Ткачук О.В.) надати інформацію про дії з питань дотримання чинного природоохоронного законодавства на території Ковельської філії ДП «Укрветсанзавод».

22 березня заплановано провести чергове засідання комісії та заслухати звіт про виконану роботу.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Ковелі вирішують питання щодо ветсанзаводу
15 березень, 2017, 15:14