Українці економлять на їжі, купуючи жирні і шкідливі продукти, - ЗМІ

Українці економлять на їжі, купуючи жирні і шкідливі продукти, - ЗМІ
У цілях економії українці відмовляються від фруктів, бобових та сирів, віддаючи перевагу дешевій та калорійній їжі - вони впевнені, що здоровий раціон за ті ж гроші неможливий.

Про це пише ТСН.

Лікарі ж доводять зворотне. На обідньому столі середньостатистичної сім'ї нині рідко побачиш йогурти або морепрродукти, зате картопля й курка є завжди. Журнал «Фокус» виводить з цього парадокс «економного» українця: «Чим бідніше, тим жирніше».

За даними програми розвитку ООН, за останній рік відсоток жителів України, які не доїдають (менше 2100 ккал на добу) виріс до 16,2%. Це ті, кому не вистачає грошей навіть на найдешевшу їжу. А ось у дещо забезпеченіших людей інша проблема - вони відмовляються від хороших продуктів, віддаючи перевагу не якості, а кількості. Тобто переходять на більш жирні і вуглеводні продукти.

Це підтверджують й дані Держкомстату. За останні п'ять років на 25% впав продаж сирів, на 24% - вершкового масла, на 11% - кисломолочних продуктів. У три рази знизилося споживання яловичини - з 9 до 3 кг на людину, а ось курка подешевшала, і купувати її стали більше на цілих 12,5 кг - з 25 до 37,5 кг. Причини очевидні - за ці п'ять років ціни зросли майже на 60%, а розмір середньої заробітної плати збільшився лише на 15-20%.

Лікарі запевняють, що такі зміни дієти неодмінно позначаться на здоров'ї нації. Але станеться це не через те, що люди бідніють, а тому що не хочуть відмовлятися від стереотипів. Дієтолог Наталія Самойленко говорить, українці впевнені: правильне харчування - це обов'язково дорого. Але при бажанні можна купувати здорові продукти за ті ж самі гроші. Головне - переглянути свої звички.

За словами гастроентеролога Лілії Ямроз, незбалансоване харчування призводить до безлічі проблем: від напівфабрикатів і смаженої їжі розвиваються функціональні захворювання шлунково-кишкового тракту, при споживанні жирної їжі - атеросклерозу. На думку Самойленко, крім ожиріння варто побоюватися цукрового діабету і гіпертонії: «Наприклад, якщо говорити про курку, яка зараз представлена в магазинах, то в ній практично немає білка, зате багато насиченого жиру, а також факторів росту, гормонів та антибіотиків».

«Буквально вчора я купувала в магазині брокколі за п'ять з гаком гривень кілограм. Недорого коштують і бобові - квасоля, сочевиця, а вони дуже корисні через високий вміст вітамінів, правильних вуглеводів та клітковини. Зараз можна брати гарбуз, топінамбур, сезонні вітчизняні фрукти. Але чомусь українці легше віддають гроші за ковбасу, ніж за здорову їжу», -розповідає лікар.

Вона радить чергувати картоплю з пшоном, гречкою, неочищеним рисом, вводити в раціон яйця, зелень, сухофрукти та горіхи. Все це не так уже й дорого і трохи корисніше, ніж, наприклад, хліб і картопля, яким часто замінюють іншу їжу, коли економлять. Цікаво, що при цьому цілком забезпечені українці інший раз витрачають на їжу менше, ніж ті, хто зводить кінці з кінцями.

Директор Інституту соціології НАНУ Євген Головаха робить висновок, що корінь проблеми незбалансованого харчування українців - не нестача фінансів, а погано розвинена культура їжі. Раціон радянських часів був сильно обмежений - люди в очі не бачили морепродуктів, овочів і альтернативних зернових. І поки пройшло дуже мало часу, щоб українці кардинально змінили структуру харчування, замінивши салат мімоза і оселедець під шубою більш корисними стравами.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Какие данные, какие калории? :) Нужно знать менталитет украинцев, чтобы приводить или сравнивать с другими странами!!! Всегда, во все века украинцы ели мясо, картошку, сало, соленья всевозможные, пили самогон и горілку, а не коньяки заморские... А сыры, броколи-моколи - это "оттудава", на что особо внимание не обращалось! Не унижайте свою нацию и не делайте на такой ерунде политики! Не доедают... да посмотрите какие люди по улицам и по базарам "вгодовані" ходят и никто не жалуется, что не доедает!!! :) Единицы - да есть, но не перекладывайте это на все население, а особенно в селе - там всегда себя люди могли прокормить, если не бездельники!!!
Відповісти
Останні новини
Українці економлять на їжі, купуючи жирні і шкідливі продукти, - ЗМІ
03 листопад, 2012, 12:12