У Луцьку розповіли, як писали класики

У Луцьку розповіли, як писали класики
У Луцьку відомий літературознавець Ростислав Семків презентував свою нон-фікшн книгу «Як писали класики».

Зустріч відбулася у середу, 15 березня, у будівлі Факультету філології та журналістики СНУ імені Лесі Українки.

Розмову Ростислав Семків розпочав із розповіді про літературну освіту. Літературознавець зазначив, що довгий час курсів письменницької майстерності в Україні не було.

«На філологічних факультетах трохи інша специфіка. Філологічні факультети готують радше знавців літератури, вони готують літературних критиків, людей, які знають літературу, можуть аналізувати, спостерігати, розказати іншим людям про літературу. Але філологічні факультети не готують романістів чи поетів», - переконаний Ростислав Семків.

Водночас у світі такий тип курсів дуже поширений. В англомовних країнах курс Creative writing є практично у кожному вищому навчальному закладі. Є й такі ж неформальні курси письменницької майстерності. На них читали відомі письменники, зокрема Курт Воннегут, про якого йдеться у книзі. Вони дають уявлення про техніку письма. Такі курси присвячені тому, як якісно зробити сюжет, композицію, систему образів та художню деталь.

За словами Ростислава Семківа, книга «Як писали класики» - це екскурсія на творчу кухню відомих авторів. Добре знаних авторів - Джорджа Орвелла, Рея Бредбері, Курта Воннегута, Мілана Кундеру, Умберто Еко, Маріо Варгас Льосу, а також авторку – Агату Крісті об’єднує одна риса – кожен з них написав книгу про те, як треба писати.

«Моя книга не з’явилася просто так. Це продовження окремого курсу, який читався в Центрі літературної освіти. Він так і називався «Як писали класики». Цикл лекцій, присвячених певному тексту про письмо. Пізніше це було переоформлено в книгу», - розповідає автор.

Книга складається з 7 частин, по частині на кожного письменника. Завдяки цьому у читача формується повна картина, як писали у 20 столітті. «Найстарша» авторка Агата Крісті народилася ще у 19 столітті і має вікторіанські уявлення про письмо.

«Далі йде Орвелл, Бредбері і Воннегут, які починають писати у 50-ті, і це уявлення того часу про те, як писати і що шукати в тексті, далі шістдесятники, тільки не наші, Мілан Кундера та Маріо Варгас Льоса», - пояснює Ростислав Семків.

Він зазначив, що, безперечно, є секрети творчості, про які класики пишуть, але є й такі, про які забувають чи навмисно не зазначають. Такі факти Ростислав Семків намагається висвітлити в останньому розділі книги, посилаючись на те, що знає про кожного з них.

«Оскільки це першорядні автори, я переконаний, що усі ці рецепти можуть спрацьовувати, особливо, якщо вони поєднуються з прагненням писати, з доброю мотивацією, врешті в таких авторів завжди є чому повчитися», - підсумував Ростислав Семків.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.