Волиньрада і ОДА задекларували бюджетний компроміс

Волиньрада і ОДА задекларували бюджетний компроміс
Керівництву Волиньради та ОДА вдалося задекларувати компроміс у питанні розподілу вільних залишків обласного бюджету.

Про це повідомили у прес-службі Волинської облради.

Нагадаємо, голова обласної ради Ігор Палиця звернувся до губернатора Володимира Гунчика з пропозицією внести в обласну раду проект рішення про внесення змін до обласного бюджету 2017 року, аби розподілити вільні залишки.

У порядку денному сьогоднішнього засідання бюджетної комісії були питання про погодження внесення змін до показників обласного бюджету і відповідних розпоряджень голови ОДА. Йдеться про розподіл субвенцій обласного бюджету з інших бюджетів.

Депутати ж підняли питання про вільні залишки і звучали окремі пропозиції не погоджувати розпоряджень голови ОДА, поки не будуть внесені пропозиції змін до бюджету.

На засіданні розгорілася дискусія між головою ОДА Володимиром Гунчиком та керівником фракції «Укроп» Вячеславом Рубльовим.

«Чому досі не внесений проект змін до обласного бюджету саме в нашій області? Чому інші області вже працюють з аналогічним документом уже? У них інше юридичне поле для діяльності в нашій країні? Чому наші будівельники змушені простоювати, або ж працювати за власні чи кредитні кошти? Чому штучно затримується будівництво школи в Осівцях та інших осоціально важливих об'єктів?», - поцікавився Рубльов.

Володимир Гунчик нарікав на постійні зміни урядової політики щодо принципів розподілу коштів Державного фонду регіонального розвитку та відсутність інформації від народних депутатів України про перелік об'єктів, що фінансуватимуться за кошти, які передбачені в держбюджеті на соціально-економічний розвиток. Крім того, він апелював до обласної ради за те, що не поданий перелік об'єктів , які фінансуватимуть з обласного фонду регіонального розвитку (ОФРР), а також головних розпорядників коштів по цих об'єктах.

Депутати Ірина Вахович, Анатолій Грицюк, Любов Ліпич пропонували ОДА вказати в проекті рішення загальну суму, яка буде спрямована на ОФРР без переліку об'єктів. В ОДА заявили, що така пропозиція суперечить Бюджетному кодексу. Депутати ж наполягали, що очікування остаточного рішення конкурсної комісії інвестиційних проектів та програм не може бути формальною причиною невнесення проекту змін до обласного бюджету виконавчою владою, бо саме вона, згідно з тим же таки Бюджетним кодексом, є суб'єктом подання відповідного проекту рішення сесії.

Голова бюджетної комісії Андрій Турак та заступник голови облради Роман Карпюк закликали ОДА ставитися з повагою до пропозицій обласної ради і мати розуміння, що обласна рада після після Майдану не виконуватиме функцій статиста для ОДА.

Член комісії Михайло Імберовський пропонував відкласти питання розподілу коштів ОФРР і зробити це при внесенні змін до обласного бюджету за підсумками перевиконання бюджету в першому кварталі, скориставшись цьогорічною новацією бюджетного законодавства.

Після дискусії всі сторони зійшлися на тому, що ОДА сьогодні внесе проект змін до обласного бюджету без конкретизації розподілу ОФРР. Поки проект опрацьовуватиметься в комісіях та депутатських фракціях, будуть відомі результати обласного конкурсу інвестиційних проектів та програм. Тобто до прийняття остаточного рішення радою, буде відомий сам перелік об'єктів, які фінансуватимуться з ОФРР та головні розпорядники коштів.

За даними департаменту фінансів ОДА, обсяги вільних залишків обласного бюджету, що будуть запропоновані до розподілу, становлять 80 мільйонів гривень, із них 9,4 мільйона гривень пропонується спрямувати в обласний фонд регіонального розвитку.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Волиньрада і ОДА задекларували бюджетний компроміс
17 березень, 2017, 16:10