У Луцьку показали «театральний джаз». ФОТО

У Луцьку показали «театральний джаз». ФОТО
Театр «Альтер» із міста Дрогобич, що на Львівщині, показав лучанам постановку «N-kvartet / Orkestr iNspiraціЇ».

Виставу грали у суботу, 3 листопада у Луцькому районному будинку культури. Дрогодицьких театралів запросили на запрошення луцького театру «Гармидер». Виступ підтримало Генеральне консульство Республіки Польща у Луцьку.

Вхід на постановку був безкоштовним. Спектакль присвятили творчості Бруно Шульца - галицького письменника та художника єврейського походження, який народився у Дрогобичі.

Виставу грали не класично. У п’єсі був відсутній прямий чіткий сюжет, домінували образи й алегорії.

Саме тому хтось з глядачів побачив у хаотичному та часом абсурдному дійстві зображення державного ладу, хтось – показ суспільних вад, а хтось просто акторські мініатюри. Серед декорацій - лише стільці, а костюмами героям служив чорний одяг та грим.

Деякі глядачі зізнаються, що не до кінця зрозуміли суті побаченого, або ж зрозуміли не усе. Певні сцени викликали сміх у залі, деякі - напруження, деякі - цілковите сприйняття, або ж цілковите несприйняття. Загалом дійство нагадувало театр абсурду, який прагнув викликати рефлексії глядача.



«Я вважаю, що важливо те, що луцькому глядачеві показали альтернативний театр, який, як мінімум, спонукав до роздумів, дискусій. Особисто для мене це була цікава Гра (у хейзінгівському розумінні) і досить якісна гра акторська. Наш же глядач переважно чекає історій, хоче сміятися або плакати, ну, ще інколи порозгадувати режисерські ребуси-символи. Ця ж вистава просто інша», - зазначила керівник театру «Гармидер» Руслана Порицька.

«Я вже їх бачиш раніше. На фестивалі Бруно Шульца. Я їх знаю з дитинства, можна сказати. Коли працював консулом у Львові, вони почали тільки працювати. Ми їм сприяли якось, це було 12-13 років тому», - згадував знайомство з театром консул Республіки Польща у Луцьку з питань культури Кшиштоф Савіцькі.

«Це не тільки для людей у Дрогобичі було відкриттям чогось нового, а й для них самих це було пригодою. Я думаю, що вони стали вже професійним театром. Щодо цієї саме вистави, то я її бачив у різних варіантах. Коли у класі було 20 учнів, зараз є 11. Це трошки театральний джаз або якщо хочете пермутації (перестановки) в математиці. Це такі собі сегменти», - додав консул.

Довідка

Театр АЛЬТЕР творить у двох напрямках: так званому, класичному (співпраця Театру з професійними режисерами і акторами) та нетрадиційному, який полягає у пошуку нетрадиційних змісту, форми й засобів виразу на сцені чи на відкритому просторі. АЛЬТЕР намагається виразити світ, долаючи буденність, пізнати й відкрити свою іншість та неповторність кожної іншої людини.

Особливим завданням АЛЬТЕРУ є пізнання Іншості Бруно Шульца, інтерпретація його постаті як Іншого. АЛЬТЕР – це єдиний театр в Україні, який працює над сценічними реалізаціями прози автора «Цинамонових крамниць». У репертуарі АЛЬТЕРУ спектаклі за мотивами прози Бруно Шульца «Demiurgos плюс», «Schulzland», «Листи від Бруно», «N клас», «Справа 82 100», «Щоденник мого зубного болю», «Прозора реальність», «Юзеф&Ко», «Зодіак Міста, або Історія однієї Весни», «Брук».

У доробку Театру АЛЬТЕР від початку його заснування (2003) є понад 40 театральних, мистецьких, музичних, культурознавчих та соціальних проектів. Театр був учасником багатьох міжнародних проектів та фестивалів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
був на виставі, супер дістав справжнє задоволення, нарешті в нашому рідному Луцьку щось діється по справжньому цікаве і альтернативне, дякую організаторам!
Відповісти
Останні новини
У Луцьку показали «театральний джаз». ФОТО
05 листопад, 2012, 14:12