Луцьк: вперше благодійні внески у лікарні прийматимуть офіційно

Луцьк: вперше благодійні внески у лікарні прийматимуть офіційно
Волинський обласний онкологічний диспансер уклав договір із Благодійним Фондом «СТОПРАК», який відтепер адмініструватиме благодійні внески у лікарні. Тож у диспансері встановили термінал «ПриватБанку», через який і відбуватиметься оплата внесків.

Про це стало відомо під час прес-конференції 20 березня.

Головний лікар онкодиспансеру Людмила Бубенова розповіла, що для придбання медикаментів для пацієнтів лікарні необхідна сума у понад 5 мільйонів гривень на рік. Проте із обласного бюджету виділили лише 2,3 мільйона гривень. Разом із тим, на одне відвідування поліклініки для пацієнта передбачено 0,95 гривні, а на ліжко-день у стаціонарі виділяють лише 10,31 гривні.
«В цю суму навіть не вкладеться вартість фізрозчину та глюкози», - зауважила Бубенова.

За словами лікаря, нововведення дасть можливість здешевити обстеження. Лікар зауважила, що надалі планують укладати договори із виробниками, аби отримувати препарати дешевше.

До прикладу, минулоріч за кошти з бюджету завдяки договору з виробниками вдалося закупити контраст для обстеження по 450 гривень, у той час як в аптеці він вартує 800 гривень.

За словами очільниці фонду «СТОПРАК» Марії Адамчук, на Волині наразі жоден фонд, який адмініструє, не має укладеного договору про співпрацю із закладом. Вона сподівається, що Волинський обласний онкодиспансер стане гарним прикладом для інших комунальних закладів. До слова, звернення, аби передбачити подібну процедуру для інших комунальних закладів, відправлять голові обласної ради.

Тож представники лікарні зустрілися із благодійним фондом, аби оговорити співпрацю. «СТОПРАК» надав пропозицію щодо прозорого адміністрування благодійних внесків. Сьогодні диспансер підписав із фондом договір, а у медзакладі вже встановили термінал «ПриватБанку», через який і здійснюватимуть перерахунок коштів.

Фонд отримує 5% за адміністрування, і ці кошти спрямують на плату обслуговування терміналу. До слова, банк встановив маленьку комісію, яку сплачуватимуть не пацієнти, а з рахунків фонду. Тож усі внесені пацієнтом кошти без комісії потраплятимуть до Благодійного Фонду. Організація ж надалі здійснюватиме закупівлю медикаментів чи апаратури на замовлення диспансеру.

Лікарі та благодійники обіцяють щомісяця надавати інформацію щодо використання коштів, адже головною метою є саме прозоре використання коштів пацієнтів.

Адамчук продемонструвала, як сплатити кошти через термінал. Працівники лікарні отримають інструкцію, аби у разі необхідності мати змогу проконсультувати охочих, як користуватися.

До слова, протягом 2016 року Волинський обласний онкологічний диспансер отримав благодійних внесків на суму понад 1 мільйон гривень. Цьогоріч, лише за лютий зібрали 133 тисячі гривень. За благодійні кошти придбали плівку для рентгенапарату, лампу в операційну, реактиви тощо.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А в другій міській благодійні внески збирають примусово навіть з медпрацівників, СЛАБО7
Відповісти
Останні новини
Луцьк: вперше благодійні внески у лікарні прийматимуть офіційно
20 березень, 2017, 14:31