Кіндер прокоментував ситуацію на ветсанзаводі

Кіндер прокоментував ситуацію на ветсанзаводі
Міський голова Ковеля Олег Кіндер прокоментував події навколо місцевого ветсанзаводу.

Про це йдеться в заяві посадовця, яку Інформаційне агентство ВолиньPost публікує без змін і правок:


У неділю, 12 березня, жителі прилеглих до Ковельської філії ДП «Укрветсанзавод» вулиць перекрили під’їзну дорогу та заблокували вантажний спецтранспорт, який віз на утилізацію відходи тваринної продукції.

Про цю надзвичайну ситуацію я повідомив начальника Ковельського відділу поліції ГУ НПУ І. Туся, який негайно направив на місце події працівників поліції для забезпечення громадського правопорядку.

Також повідомлено було начальнику державної екологічної інспекції у Волинській області О.Ткачуку, який наступного дня відрядив до Ковеля представника екологічної інспекції.
Міська влада неодноразово звертала увагу на екологічні проблеми, зумовлені роботою філії державного підприємства «Укрветсанзавод», яке утилізує відходи тваринного походження. Упродовж останніх років воно не отримує належного фінансування, тому тут не витримуються технологічні вимоги до переробки та утилізації сировини.

Наслідком є забруднення навколишнього середовища. Це постійно відчувають на собі жителі прилеглих до заводу територій і не тільки.

Міська влада неодноразово порушувала цю проблему перед різними інстанціями – як місцевими, регіональними, так і всеукраїнськими, зверталася до профільних міністерст, Кабінету міністрів України, Верховної ради України, Президента України.

Однак на ці заходи так ніхто належно і не відреагував. Тому проблеми не тільки не вирішувалась, а лишень накопичувалась.

13 березня на території ДП «Укрветсанзавод» побували представники міської влади та екологічної інспекції. Ухвалили рішення скликати позачергове засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (ТЕБ та НС). Воно відбулося 14 березня. На ньому заслухали керівника Ковельської філії ДП «Укрветсанзавод» та представників контролюючих служб, які причетні до розв’язання проблеми.

Рішення комісії повністю збігається з вимогами пікетувальників – призупинити прийом відходів тваринного походження на Ковельській філії ДП «Укрветсанзавод» до тих пір, поки підприємство повністю не переробить складовану сировину. Повторно комісія заслухає інформацію про проведену контролюючими органами роботу та вжиті заходи 22-го березня. Пропозиції представників ТЕБ та НС розглянуть депутати міськради на сесії, що відбудеться 23-го березня. Адже громада Ковеля має знати про конкретні заходи, що попередять виникнення надзвичайної ситуації, тому я запрошую представників від пікетувальників прийти на сесію міської ради.

Як посадова особа місцевого самоврядування я не маю права закликати до таких дій, як пікетування, блокування тощо. Але як ковельчанин розумію, що відчайдушні дії, до яких вдались місцеві жителі, – цілком адекватні загрозливій ситуації, що стала наслідком діяльності державного підприємства, яке переробляє відходи.

Водночас на прохання міської влади та комісії ТЕБ та НС розпорядженням голови Волинської обласної державної адміністрації № 129 від 16 березня 2017 року створено міжвідомчу робочу групу, яка вивчає проблемні питання, пов’язані з діяльністю Ковельської філії державного підприємства «Укрветсанзавод». Сподіваюсь, що на сесії керівник робочої групи – заступник голови ВОДА Сергій Кошарук зможе ознайомити ковельчан із першими результатами роботи міжвідомчої групи.

Звісно, містян найперше цікавить, хто винен у ситуації, що склалась. Навіть не сумніваюсь, що правоохоронні органи з цим розберуться. Але це – другорядне. Головне запитання, на яке громада має отримати відповідь вже і негайно, – яким чином будуть ліквідовувати негативні наслідки діяльності утилізуючого підприємства, коли і хто саме.

Ковельська міська рада вже не раз порушувала питання обмежити окремі види діяльності цього заводу, які завдають шкоди довкіллю, негативно впливають на здоров’я жителів прилеглих вулиць. Однак держава так і не спромоглася належно відреагувати на рішення обранців громади Ковеля та Волині, не виділяє коштів на реконструкцію застарілого обладнання, яким досі оснащене підприємство, впровадження тут системи очистки викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря та скидів стічних вод.

Олег Кіндер,
міський голова Ковеля.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Кіндер прокоментував ситуацію на ветсанзаводі
21 березень, 2017, 00:22