Луцький письменник пише повість про генерала, який налякав Гітлера

Луцький письменник пише повість про генерала, який налякав Гітлера
Письменник Сергій Бортніков пише книгу про радянського генерала Михайла Потапова (на фото), іменем якого названа одна з вулиць міста Луцька.

Про це Бортніков розповів у своєму інтерв’ю.

Михайло Потапов у 1941 році командував 5-ю армією, яка в часи радянсько-німецької війни входила до складу Південно-Західного фронту, й брала участь у прикордонних битвах в тому числі й на Волині

«Якби у перші дні 5-ту армію підтримали інші з’єднання радянської армії, сценарій війни міг би бути зовсім іншим. Мало хто знає, але саме на теренах нашої області агресори отримали найрішучішу відсіч», - розповів письменник Сергій Бортніков.

«Окремі підрозділи 15-го стрілецького корпусу генерала Федюнинського перейшли у контратаку і відкинули ворога подекуди на 10-15 кілометрів, відбивши ряд великих населених пунктів.

Сам Потапов відступив зі своїми військами аж до Києва і потрапив у полон, будучи важко пораненим. Німці його підлікували і привезли на зустріч з Гітлером. Фюрер пропонував очолити РОА (русскую освободительную армию), на що командарм вибухнув лайкою, додавши: «Тебя, пса поганого, ещё будут возить в клетке по Красной площади».

«Простежте, щоб він дожив до нашої перемоги і побачив парад славетних німецьких військ у Москві» - відповів тоді лідер Третього рейху. Тільки це й врятувало мужнього радянського генерала від неминучої смерті.

Потім записи тієї розмови якимсь чином опинилися у розпорядженні слідчих НКВД і, зрозуміло, Сталін вирішив помилувати Потапова.

А у Гітлера після бесіди з Потаповим з’явилася ще одна «фобія» - більш за все він почав боятися, що його захоплять у полон, присплять газом і будуть возити у клітці по Красній площі», - розповів Сергій Бортніков.

Луцький письменник зізнався, що в ході роботи над книгою потоваришував із дружиною генерала Потапова, яка живе у Москві, його сином, а також директором школи одного з сіл Калузької області Росії, де відкритий музей генерала.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: історія
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ага, Гитлер лично рассказал Бортникову про свою фобию. Сочинители.
Відповісти
Бортніков "косить" під Едварда Радзінського і трохи під Валентина Пікуля. А хто буде читати про Потапова? Навіщо коцати мертвого лева? Читають "Історію сексу від Вавілона до Амстердаму" і ще щось на цю тему. Навіть Оксаною Забужко вже нехтують. Її "польовий секс" вже застарілий. Тим, хто ще щось читає (крім оголошень на електричних опорах типу "отдам кота в добріє рукі"), подавай щось нове, нові форми, нові пози, нові види оргазму. Класикою топлять піч. Книжкова "інквізиція", як в довоєнній гітлерівській Німеччині. Таке враження, що невдовзі і письменників будуть палити, як в середньовіччі спалили Яна Гуса. Студенти пятого курсу СНУ факультету філології стверджують, що Тарас Шевченко народився в Петербурзі, а Микола Гоголь - в Венеції. Нонсенс! Становище, як на полотні Рєпіна "Приплили".
Відповісти
Останні новини
Луцький письменник пише повість про генерала, який налякав Гітлера
05 листопад, 2012, 13:17