У Луцьку допоможуть працевлаштуватися «дітям сонця»

У Луцьку допоможуть працевлаштуватися «дітям сонця»
Команда «Громадське. Волинь» презентувала проект «Діти Сонця. Один день на роботі».

Це відбулося 21 березня, в стінах антикафе Innerspace.

Він спрямований на соціальну адаптацію молоді з синдромом Дауна, подолання стереотипів про можливості працевлаштування, налагодження діалогу з потенційними роботодавцями.

«Ми розуміємо, наскільки це важливо. Якщо ми хочемо бути частиною Європи, то повинні робити кроки для «дітей сонця», - наголошує організаторка Оксана Петрук.

Вона додала, що у всіх цивілізованих країнах існують кафе для людей із синдоромом Дауна, ставлять різноманітні постановки народного театру. Натомість в Україні такої практики немає.

«Ми розпочинаємо проект, який на першому етапі полягає у створенні 6-ти фільмів про один день на роботі молоді із особливими людьми. Ми не прагнемо показати красиву картинку, а хочемо заявити про них, допомогти соціалізуватися», - зазначила жінка.

Таких людей рідко побачиш на вулиці, тому що вони завжди сидять вдома. Чому саме так? Мабуть, через трішки неправильну суспільну реакцію.

Ідейним натхненником став Олег Редко, який розповів причини створення цього проекту: «В мене є братик, йому 2 роки. Він сонячна дитина. Що буде з ним, коли він виросте? Приміром, в США скрізь опікуються особливими людьми. Натомість українці починають жаліти чи зневажати людей із синдромом Дауна. Чому б не допомогти зробити перший крок у їхнє майбутнє, реалізувати їхні таланти?»

До речі, стосовно талантів, коли я фотографувала, до мене звернулася «сонячна дівчинка». Вона попросила мій фотоапарат і почала робити прекрасні знімки, наче вчилася цій справі все життя.

Опісля презентації ми розговорилися за горнятком чаю та печивом. Звати її Таня, їй 21 рік. Дівчина розповіла, що опанувала мистецтво фотографії ще з раннього дитинства:

«Фотографувати вмію з 7-ми років». Також вона малює, займається гімнастикою, і навіть сідає на шпагат. Я запропонувала їй показати це іншим, а якщо соромиться, то пошукати якесь місце деінде. На що вона відповіла: «Я хочу, щоб мене всі побачили».

Очевидно, «сонячним діткам» не вистачає елементарної уваги. Вони заслуговують її, повірте, навіть більше, ніж деякі звичайні люди.

ТЕКСТ – Катерина ЛАЩУК
ФОТО – дівчинка Сонця - Таня і Катерина Лащу
к

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
дай Бог, щоб все і насправді так було, і наші дітки змогли також себе реалізувати
Відповісти
Останні новини
У Луцьку допоможуть працевлаштуватися «дітям сонця»
22 березень, 2017, 07:15