Протоколи трьох окружкомів Волині - з помилками

Протоколи трьох окружкомів Волині - з помилками
Протоколи трьох окружних виборчих комісій Волинської області можуть бути повернуті з ЦВК - стверджують в ГМ ОПОРА.

Спостерігачі ОПОРИ, отримавши копії протоколів про встановлення підсумків голосування в округах Волинської області, виявили неточності.

Як відомо, кожна окружна виборча комісія повинна скласти два протоколи з підсумками голосування: протокол про підсумки голосування у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та протокол про підсумки голосування в одномандатному окрузі.

Це два окремих юридичних документи, які фактично між собою нічим не пов’язані.

Але в обох протоколах є два пункти, які за кількісними показниками повинні збігатися - це загальна кількість виборців, внесених до списків виборців на виборчих дільницях одномандатного округу (п. 6 в протоколах ОВК) та кількість виборців, внесених до витягів із списку виборців на виборчих дільницях одномандатного округу (п. 7 в протоколах ОВК).

Однаковими ці цифри повинні бути через те, що вони визначаються за даними одного уточненого списку виборців та витягу з нього з кожної ДВК. Неспівпадіння цих цифр з обох протоколів є підставою для ЦВК відправити протоколи на уточнення.

Так, за даними протоколу про голосування по одномандатному округу № 23 (центр - Маневичі) в списках виборців було 159 338 осіб, а за даними протоколу про голосування по багатомандатному округу – 159 439 осіб.

Це при тому, що ці дві цифри беруться з одного списку виборців!

Разом з тим, кількість виборців, які були включені у витяг зі списку виборців в обох протоколах співпала – 5 104.

Такі ж помилки мають місце в протоколах й інших окружних виборчих комісій. Наприклад, в виборчому окрузі № 19 (центр - Володимир-Волинський) кількість виборців за протоколом про голосування в одномандатному окрузі становить 144 611, а за протоколом про голосування в багатомандатному окрузі – 144 711.

Тобто знову цифри не співпадають. До слова, кількість виборців, включених у витяг зі списку виборців в обох протоколах, рівна і становила 4 857 осіб.

Найбільше неточностей в протоколах ОВК № 22 (місто Луцьк). Якщо за протоколом про підсумки голосування в одномандатному окрузі в Луцьку було 158 871 виборців, то за даними протоколу про підсумки голосування в багатомандатному окрузі виборців серед лучан було значно менше – лише 158 109.

Є неспівпадіння і щодо кількості виборців, які голосували не в приміщенні для голосування: по першому протоколу (одномандатному) таких виборців 1 416, натомість по другому (багатомандатному) – аж 1 438, що неможливо.

Тобто в протоколах окружних виборчих комісій про підсумки голосування є неточності, через які ЦВК буде повертати їх на уточнення, - стверджують в ОПОРІ.

Власне це і трапилось з ОВК № 23. Ця окружна комісія ще минулого тижня першою із волинських комісій здала свої протоколи в ЦВК, однак 4 листопада ОВК повідомили про необхідність складення протоколу з позначкою «Уточнений».

Причиною стало саме неспівпадіння кількості виборців в списку виборців з обох протоколів. Припускаємо, що аналогічні повідомлення отримали й інші окружні виборчі комісії, які зараз повинні скласти уточнені протоколи.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: вибори-2012
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Інші новини теми
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Протоколи трьох окружкомів Волині - з помилками
05 листопад, 2012, 15:11