На Волині вирішують, як запобігти екологічній катастрофі

На Волині вирішують, як запобігти екологічній катастрофі
Ситуація, що склалася довкола Ковельської філії ДП «Укрветсанзавод», підходить до критичної межі та загрожує екологічними наслідками.

Аби максимально оперативно напрацювати план дій та ліквідувати проблеми, 22 березня під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Сергія Кошарука відбулась нарада за участі заступника генерального директора ДП «Укрветсанзавод» з виробничих питань Миколи Науменка, - повідомили у відділі інформаційної політики ОДА.

Слід зазначити, що на робочу нараду запрошували генерального директора ДП «Укрветсанзавод» Віктора Підгорного, але за словами Науменка, у нього невідкладні справи у міністерстві.

Для початку Сергій Кошарук запропонував провести конструктивну розмову та визначитися у двох невідкладних питаннях. Зокрема який екологічно безпечний спосіб розібратися із тією сировиною, яка вже є на заводі. А також – зрозуміти перспективу заводу далі.

«Переконаний, що ситуація настільки гостра, що потребує реагування як на рівні державного підприємства, так і на рівні міністерства. Ми зібрались, аби розібратись і якомога швидше запобігти екологічній катастрофі», - наголосив Сергій Кошарук.

Заступник генерального директора ДП «Укрветсанзавод» перш за все зазначив, що проблема виникла давно і пов’язана із відсутністю фінансування на реконструкцію обладнання, яке вже є застарілим.

«Таких ситуацій безліч і це глобальна проблема. Ми звертались у Київ і в міністерство, і споживслужбу неодноразово, але коштами так і не забезпечені. Досі не вирішено питання фінансування, хоча в той же час енергоносії виросли в ціні. Окрім цього, є закон про побічні продукти, у якому чітко сказано, що відходи другої категорії можуть бути використані в якості палива, або перероблені у покращувачі грунту, або підлягають компостуванню. Згідно цього закону повинні бути розроблені нормативно-правові акти, якими це буде регулюватись і встановлені норми, але цього на сьогоднішній день не зроблено. Ми своїм підприємством розробили технологію, подали це все на погодження, але відповіді ніякої не отримали», - поінформував Микола Науменко.

В той же час ,заступник голови ОДА відзначив, що така позиція не витримує жодної критики. Зокрема незадовільним є і той факт, що не напрацьовано і чіткого плану, погодженого керівництвом державного підприємства, виходу із цієї кризової ситуації, адже запропонований план розвитку не вирішить вже існуючу проблему, тим більше, що і залежить він, знову ж таки, від фінансування, якого нема.

Разом із цим, Ковельська філія повинна бути і працювати. Тож, на думку Сергія Кошарука, на перспективу потрібно розглянути можливість залучення бізнесу, який зацікавлений в утилізації відходів. І цей варіант вже свого часу пропонували, але він був відхилений керівництвом підприємства.

«Вас не підтримало міністерство, але при чому тут волиняни? Те, що у вас немає фінансування не повинно стосуватись людей. Це ж може призвести до екологічної катастрофи. А відповідальність на вас, ви – юридична особа», - відзначив віце-губернатор.

Один із виходів, запропонованих Миколою Науменком, - запакування у спеціальні мішки, аби нічого не потрапило у повітря і у води.

«На сьогодні, якщо немає фінансування зовсім, то ми просто його закриваємо, ізолюємо від повітря, від інших небезпек, пакуємо у мішки і дезінфікуємо», - запропонував Науменко.

Згідно з технологією, це означає приведення до норм технологічного виробництва, тобто компосту. Однак, це тільки частково усуне проблему, адже за словами директора департаменту АПР ОДА Юрія Горбенка, агровиробники не зупинять своє виробництво і їм все одно треба буде перероблювати ці відходи. Тому потрібно запропонувати аграріям, куди везти наступні. А наразі потенціал підприємства Ковельської філії не дозволяє переробити навіть те, що вже завезено. І в цьому вбачається вина керівника.

На думку Кошарука, це питання необхідно винести на комісію і таким чином залучити резервний фонд, щоб віднайти кошти. Варто додати, що комісія ТЕБ та НС сьогодні, 22 березня 2017 року, вже відбулась у Ковелі, тож на черзі засідання обласної.

Відтак, Кошарук запропонував допомогу на місцевому рівні, але відзначив, що для цього потрібна офіційна юридично затверджена позиція державного підприємства. Тому віце-губернатор поспілкувався телефоном із генеральним директором Віктором Підгорним, аби почути позицію і бачення щодо ситуації довкола Ковельського ветсанзаводу. Тим більше, що відповідні листи облдержадміністрація надсилала неодноразово, але відповідей так і не отримали. Під час розмови Кошарук запропонував спільно прийняти рішення щодо виходу із критичної ситуації та перспективи заводу. Також узгоджено і терміни, тому наразі очікують на офіційну позицію ДП «Укрветсанзавод».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А чому не одвезти частину гнилих туш до галичини,як вони сміття возять по всій Україні?
Відповісти
в країні проклята війна, а....
У національному парку нагадали волиняннам, що протягом 1 квітня – 15 червня забороняється проведення робіт та заходів у природному середовищі, які є джерелом підвищеного шуму та неспокою. Мова йде про стрілянину, проведення вибухових робіт, феєрверки, санітарні рубки лісу, використання моторних маломірних суден, проведення ралі та інших змагань на транспортних засобах.
Відповісти
Найбільша екологічна катастрофа це Кошарук і Новохатський які і близько не розуміють хто вони і для чого займають керівні посади
Відповісти
Та Новохатському екологія до одного місця..вірніше до дупи йому як прокурорчіку тільки бабло цікавить цілий рік дозвільні відділи нагинає щоб ті данину йому носили а ті все відмовляються то такій терор влаштував що мало місця
Відповісти
і хоче своїх шестьорок поставити на рибні місця а ті ж паморки не шарять нічого кажуть в прокуратурі вже дві папки на Н Н і Ш за їхню дєятельность за пів року в управлінні
Відповісти
Останні новини
На Волині вирішують, як запобігти екологічній катастрофі
22 березень, 2017, 19:24