Дефіцит йоду спричиняє отупіння лучан, - медики

Дефіцит йоду спричиняє отупіння лучан, - медики
Лучани є одними з найбільш вразливих серед українців щодо порушення роботи щитовидної залози через нестачу йоду в організмі.

Про це йшла мова 5 листопада під час прес-конференції, присвяченій проблемі дефіциту йоду в організмі.

Як повідомила голова громадської організації «Гендерний центр» Оксана Ярош, організація якої власне і підняла цю проблему, дефіцит йоду впливає не лише на інтелектуальний розвиток людини, а й на її працездатність. Це в свою чергу відбивається на економічному розвитку краю, продуктивності праці людей, їх здатності до генерації ідей.

Педіатр Світлана Ніколаєнко пояснює, що йод потрібен для нормальної роботи щитовидної залози. Залоза виділяє гормон у тіло людини, який впливає практично на усі функції організму.

Дефіцит йоду спричиняє зниження активності роботи мозку, збільшення втоми організму, зниження імунодефіциту, порушення менструального циклу, здатності виносити дитину, завагітніти, аритмію, підвищення артеріального тиску, зниження рівня гемоглобіну.

Лікарі кажуть, що часто люди пояснюють свою дратівливість, апатію або втому зміною пори року чи погоди. Однак доволі часто причиною є дефіцит йоду. Найуразливішими є діти, вагітні жінки та мами, які годують грудьми.

Відповідно до даних 2011 року, 11,1% дітей Луцька мали проблеми, пов’язані з дефіцитом йоду в організмі, а саме - порушення роботи щитовидної залози.

«У гірших випадках, якщо вагітна жінка не отримує достатньої кількості йоду під час вагітності, то дитина має шанс отримати діагноз «кретинізм», тобто розумову відсталість. Він у свою чергу не лікується», - пояснює Ніколаєнко.

Начальник управління охорони здоров’я Луцької міської ради Федір Кошель радить у першу чергу переглянути власний раціон. А саме більше вживати морепродуктів (у тому числі морську капусту), де вміст йоду найбільший. Така морська дієта переважає, наприклад, у Японії, тому ця нація вважається однією з найрозумніших.

Йод, засвоєний з продуктів через споживання їжі, є органічним та всмоктується організмом найкраще. Щодо прийому йоду у таблетках, то краще за все проконсультуватися з лікарем.

Нині «Гендерний центр» спільно з управлінням охорони здоров’я займаються розробкою та впровадженням програми для забезпечення йодом населення. У першу чергу хочуть забезпечити йодом вагітних жінок. Для закупівлі препаратів на рік, зі слів бухгалтера управління Наталії Хомулко, достатньо 60 тисяч гривень.

Загалом програма, якщо її затвердять депутати, розрахована на 2-3 роки та вартуватиме міському бюджету 400 тисяч гривень. Федір Кошель зазначає, що для її запровадження у школі можна було б залучити і батьківські кошти. Або ж частину грошей, які батьки здають на потреби навчальних закладів, направляти для закупівлі препаратів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Дефіцит йоду спричиняє отупіння лучан, - медики
06 листопад, 2012, 11:18