На Волині всі тільки говорять про пилорами, - Кватирко

На Волині всі тільки говорять про пилорами, - Кватирко
Начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Кватирко каже, що відповідальність за нелегальні пилорами - не тільки на лісниках.

"У підсумку всі «переводять стрілки» на лісівника. Коли прийшов на посаду в 2015 році, їх по звітності рахувалося 815. Зважаючи на те, що я із Волині та на 70% знаю, де ці пилорами, ми зробили повторну інвентаризацію. Пилорам після цього виявилося 1115. І знову ж ми показали реальний стан справ, а опоненти заявили, що «при Кватирку» плюс 300 пилорам", - сказав він у інтерв'ю Інформаційному агентству ВолиньPost.

"На сьогодні таких, що працюють, є біля 700 лісопилень. Інші через посилення активності лісової охорони, яка активно співпрацює з місцевою поліцією, просто позакривалися. Ніхто їх не відключав, ніхто обладнання на металолом не поздавав, але вони не працюють. І це вже позитив".

"Лісівник сьогодні не має відношення до того, чи відкривається така пилорама. Але якщо вона працює, то лісівник має проблеми. Бо є попит на деревину. А ліс на замок не зачиниш. Є зловживання, але за кожне зрізане дерево відповість майстер лісу, а за кожен розпилований куб у нас немає кому відповідати".

"Яка сьогодні відповідальність за незаконний розпил лісу? Порівняно дріб’язкова. Коли б сьогодні була серйозна відповідальність за розпил краденого лісу, тоді б задумалися".

"700 – це загальна кількість пилорам. Із них 200 працюють законно. Я роблю такі висновки за кількістю представників на аукціонах. До того ж, ці підприємства, які купують на аукціонах, самі не завжди встигають його переробити та продають іншим. Але є ще 20-30%, які живуть на краденому лісі. Куди той ліс дівається, я б хотів, щоб усі разом шукали. Можу казати одне: цей ліс не лишається там на місці. Він рухається по області, виходить за межі Волині, України. Думаю, що не одні лісівники повинні боротися із цим".

"Якщо лісник відповідає за кожен пеньок, то де всі решта? Ви ж самі розумієте: жодна пилорама в селі не буде працювати без відома органів місцевого самоврядування, правоохоронців, зокрема дільничного, і в тому числі – без лісника. Всі мають разом вирішувати проблему. Перекладати все на лісівників неправильно".

ЧИТАТИ ІНТЕРВ'Ю ПОВНІСТЮ

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Олександр Кватирко далакий від суті проблеми, пилорами роблять робочі місця і ріжуть промислову деривину! А ви не знаєте про матеріал на двойку, яку бють на тирсу без різниці який ліс, хоч і молодняк, возять день,ніч фурами. Експерт начальник, профанація! Куд двійки 490 грн!Продають в рази більше. В селі уже топлять торфобрикетом, бо лісгосп вам нічого не випише!
Відповісти
В волинському селі працює пилорама, господарем якої є голова сільської ради.На цій пилорамі ріжуть крадений ліс та продають за немалі гроші.Також працює пилорама на яку лісник щодня продає 1-2 машини лісу.
Головна проблема- це лісники, які самі крадуть і за грошову винагороду допоможуть вкрасти власникам пилорам.
Відповісти
Останні новини
На Волині всі тільки говорять про пилорами, - Кватирко
28 березень, 2017, 20:10