Волинський «Джон-доброволець» - про війну на Сході

Волинський  «Джон-доброволець» - про війну на Сході
Цьогоріч 14 березня країна вперше відзначила День україн­ського добровольця.

Одним із перших військових добровольців Шацького ра­йону був Віталій Величко(позивний "Джон") з села Під­ма­­нове, - пише видання Шацький край.

З початком воєнних дій на Сході, 58-річний захисник прой­шов жорсткий відбір і виш­кіл у навчальному військовому центрі «Десна» і став бійцем ок­ремого батальйону Доброво­ль­чого Українського Корпусу «Пра­вий сектор». Солдат пот­ра­пив у список тих, хто найкраще опа­нував мистецтво ведення бо­йо­вих дій в умовах АТО.

"Серед тих, кого «забраку­вали», були значно молодші за мене. Одні за станом здоров’я не підійшли, інші не виконали нор­мативи чи мали завеликий живіт. Я ж у повному обмунди­ру­ванні, бронежилеті, з авто­ма­том без особливих трудно­щів долав 30-кілометрові відс­тані, вкладаючись у час", – зга­дує Віталій Васильович.

Далі був ще один період поси­леної підготовки під Донецьком, а потім на передову. Відразу, зі слів сол­дата, було туго зі зброєю. Але буквально через місяць він уже мав автомат, гранати. Була потреба лише у приладах ніч­ного бачення, тепловізорах. Волонтери, які доїжджали до бійців, забезпечували теплим одя­гом, взуттям.

Пригадує Віталій Донецький аеро­порт періоду 2014 року. Все навкруги розбомблене, злітна смуга знищена, танки буква­льно плавляться під шквалом вогню, життя кожного бійця – на волосині.

"Не наступали тоді, тільки утримували позиції – така була команда. Сепари били по нас з різного виду зброї, постійно ору­дували снайпери, часто на­віть голову не можна було підняти. А ми – їм у відповідь. Я хоч з математикою не дуже дружив у школі, проте швидко навчився робити на карті розрахунки, пристрілювати пушку і бити точно, на будь-яку відстань, у бік ворога. Яка тільки є зброя, я всю опанував, умію водити танк, – ділиться воєнним досві­дом солдат.

В той час велику допомогу солдатові надавали волонтери з Шацька «Небайдужі». Пере­силали маскувальні сітки, рації для хлопців, продукти, одяг.

"Ніколи не забуду телефонні дзвінки від волонтера Каті Бон­даренко. Вона запитувала про самопочуття, про здоров’я, про потреби, завжди вміла підтри­мати, підбадьорити. Дякую їй і всім, хто допомагав"- розповів Віталій.

Кожні 2-3 дні в аеропорту від­бу­валася ротація військо­вих. Виснажені бійці отриму­ва­ли можливість виспатися, поїс­ти гарячих страв, поранені – підлікуватися. Серед кіборгів не було ні випадкових людей, ні боягузів. Терористи готові були давати за голову кожного по 10 тисяч доларів. А кіборги че­кали наказу йти в наступ.

"Так, сили були нерівні. Про­­те ми стояли за Україну і го­то­ві були на все заради пере­моги, – згадує боєць. – А з яки­ми людьми мене звела там доля! Пліч-о-пліч воював із юн­им ге­роєм-кіборгом Сєвє­ром. Хо­дили на позиції із Сергієм Мок­рен­ком з Шацька. Найкращих си­нів України війна забрала", - ділиться спогадами Віталій.

Згадуючи Сергія, який заги­нув наприкінці лютого в бою за Світлодарську дугу, Віталій роз­повідає, що він був відчайду­хом, нічого не боявся, рвався на «передок» і горою стояв за своїх побратимів.

Сам Віталій Величко після аеро­порту 3,5 місяці служив у Пісках. Контузія, осколкове по­ранення, як наслідок – травмо­ване око, розбита колінна ча­шечка. Здавалося, що війна для бійця, який втратив праве око і переніс складну операцію на нозі, закінчилася. Проте інвалід війни 3-ої групи, підлікувавшись і набравшись сил, повернувся в свій 5-й батальйон. Як старій­шина, воїн із досвідом, який во­лодіє всіма видами зброї, знає все про військову техніку, Віта­лій Васильович вчить молодих усіх тонкощів воєнного ре­месла. На даний час перебуває в військовому резерві і за пот­реби готовий у будь-яку мить стати на захист України.

Вдома теж не сидить склав­ши руки, очолив Шацьке гро­мад­ське формування «Варта по­ряд­ку». Зі слів бійця, як тільки органі­зація отримає транспорт, відразу приступить до вико­нання своїх обов’язків.

Віталій Величко нагородже­ний медалями «За оборону рід­ної держави», «За вірність ук­раїн­ському народу», «За обо­рону Донбасу».


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Волинський «Джон-доброволець» - про війну на Сході
28 березень, 2017, 10:36