Із Волині на передову повезуть півтонни березового соку

Із Волині на передову повезуть півтонни березового соку
Лісівники на Волині цистернами заготовляють березовий сік. Частуватимуть ним і українських захисників. На передову повезуть понад півтонни свіжого напою.

Про це повідомляє 5 канал.

Лісівник Віктор Фурман збирає березовий сік уже кілька десятків років. Чоловік знає секрети цього ремесла. Каже, найврожайніше дерево – віком 40 років.

Щодня у цьому гаю збирають цілу цистерну свіжого соку. За сезон одна берізка може дати 50 літрів екологічно чистого напою.

Працівник Маневицького лісгоспу Олександр Степанюк каже: «Березина стоїть не в долині, вона стоїть на горбочку, цукристість дуже гарна в цьому лісі, вона на горбочку, тут в нас болота немає. Екологічно чистий район, в нас траса дуже далеко звідси».

Та головне в цій справі, кажуть лісівники, – не нашкодити дереву. Інакше наступного року соку не буде. Тож, доводиться робити профілактичні рейди серед заготівельників.

Майстер лісу Віктор Фурман розповідає: «Боремося, їздимо, розказуємо людям, є такі, що сокирою рубне. Знаєте, зробить більше шкоди, як того соку набере. Таку канаву прорубає – не замажеш ні глиною, не запхнеш, оце можна кілочком забити просвердлене».

Назбираний сік одразу доправлять на консервацію. Щоб напій смакував ще краще, додають яблуко, горобину, ромашку, лимон та шипшину. Вживати сік рекомендують і дорослим, і малим.

«Після року, починаючи з 50 грамів березового соку рекомендується давати всім дітям. Він корисний для всіх. Є два протипоказання – для алергетиків і для сечокам'яних хвороб, що не можна пити. А так більше протипоказань для соку березового немає ні для кого», – роз'яснює директор консервного цеху Галина Зінич.

Передають березовий сік і українським захисникам. Ось і зараз військовий капелан Олександр Лановий планує доправити бійцям на передову понад півтонни свіжого напою.

«Для того, щоб підтримати імунітет більше хлопців тих, які воюють. Там вітамінів дуже мало, в основному, одні консерванти, і хочеться такого чогось поживного і корисного для здоров'я і для організму», - каже він.

Сезон заготівлі березового соку на Волині триватиме щонайменше до початку квітня.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Із Волині на передову повезуть півтонни березового соку
28 березень, 2017, 11:55