На Волині почали всихати сосни

На Волині почали всихати сосни
У волинських лісах спостерігається раптове і масове всихання сосен. Такий невтішний факт зафіксували лісівники Любомльського району і забили тривогу. Науковці застерігають: якщо не вжити термінових заходів, хворі дерева стануть розплідником шкідників, які заражають здорові дерева.

Про це повідомляє ВРД НСТКУ.

Пейзаж в окремих кварталах держпідприємства «Любомльський лісгосп» вражає: з-поміж зелених сосен добре видно гілля з жовтою засохлою хвоєю. Як повідомив лісничий держлісгоспу Василь Романюк, ще донедавна дерева на ділянках були цілком здорові.

Причини розповсюдження шкідника та захворюваність дерев науковці, які прибули на Волинь, пояснюють зміною клімату. Власне, це проблема не лише для Волині, а й багатьох регіонів України та Європи.

Саме потепління створює сприятливі умови для виживання і розповсюдження шкідників. Єдине, чим наразі можуть зарадити науковці, – вивезти вражені дерева.

«Практика показує, що найперше ми повинні ліквідувати проблему санітарним рубанням. На жаль, деревина не придатна в якості ділової», – пояснив старший науковий співробітник поліської філії УкрНДІЛГ» Василь Бородавка.

Шкідники ж уражають дерева надто швидкими темпами. Упродовж місяця вони здатні знищити його повністю. Тому ушкоджені ділянки терміново потрібно вирубувати. Але зробити це лісівникам не дозволяють численні законодавчі нововведення.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.