«Вистояти вдається тільки жінці», - Петро Дідула про новий фільм

«Вистояти вдається тільки жінці», - Петро Дідула про новий фільм
27 березня відбулась зустріч із українським фотографом, журналістом й, передусім, режисером фільмів «Три історії Галичини» та «Жінки майдану» Петром Дідулою.

В стінах Молодіжного центру Волині розповів про особливості становлення себе, як особистості, революційні події Майдану, а також внесок жінки в українську боротьбу.

Розмову з кіноманами митець розпочав із біографічних аспектів, які сформували його бачення режисера. «Спочатку я пішов на курси фотографії, а потім батько подарував мені фотоапарат. Закінчив факультет журналістики, а під час навчання збагнув, що мені вдається робити гарні світлини та поєднувати їх із текстом», - зазначив він.

«Я не планував заробляти на цьому грошей. А просто робив те, що приносило задоволення», - режиссер про перші спроби в кіно.

Пізніше митець розпочав зйомки фільму «Три історії Галичини». Стрічка про Другу світову війну, зокрема й про українців, поляків та євреїв, котрі живуть у надто закритому культурному контексті. До того ж, історія кожного народу не стосується інших.
Тож виникла ідея поєднати ці три долі й знайти таких людей. Зрештою, коли зібрали матеріал, герой польської історії помер, а згодом почалася Революція Гідності.

Тоді Петро мало не щодня шукав професійним «оком» жінок, котрі розповідали чому і для чого вони перебували на Майдані, у Києві: «Я полишила двоє дітей вдома, бо відчуваю, що тут моє місце, я повинна захистити їх», - каже одна із героїнь.

«Ми почали знімати емоції жінок, тоді нам стало легше розуміти їх», - про події на Майдані.

«22 січня, після розстрілів активістів Майдану, я зустрів жінку, котра стояла поруч із п'яним чоловіком. Який посеред вулиці даруйте, випорожнювався. Я був шокований побаченим, але вона дала знати, щоб я не чіпав його.

Жінка опікувалася маленькою капличкою, де й ми зустрілися опісля. Через деякий час, коли я підійшов і запитав «Чого вона так захищала того чоловіка?». Вона розповіла мені, що його рідного брата вбили на Майдані. Обоє були сиротами. І він приїхав забрати тіло померлого. Цей чолов'яга мочився не просто так, а висловлював певний протест», - поділився Петро Дідула.

P.S. «Вистояти вдається тільки жінці», - підсумовує режисер.

ТЕКСТ – Катерина ЛАЩУК, ФОТО - Ольга СІДОРСЬКА


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
«Вистояти вдається тільки жінці», - Петро Дідула про новий фільм
28 березень, 2017, 21:06