Нагорний просить депутатів заступитися за бійців 51-ї бригади

Нагорний просить депутатів заступитися за бійців 51-ї бригади
Волинський адвокат і волонтер Василь Нагорний просить депутатів облради і нардепів допомогти реабілітувати бійців 51-ї окремої механізованої бригади.

Про це він написав у Facebook.

У зверненні Нагорного йдеться:

«В 2014 році, коли загроза повної окупації України була цілком реальна мобілізовані бійці Володимир-Волинської 51 бригади були одними з тих, хто рятував нас ціною свого життя, здоров’я. Що тільки бригада не пережила за цей час.

Спочатку бійців 51 бригади намагались зробити винуватцями Іловайського котла – згодом всі звинувачення були зняті!

Близько 2000 бійців 51 бригади по поверненню в частину - внесли в списки самовільно залишивших частину, відкривали кримінальні провадження. Після двох років «війни» з військовою прокуратуру – звинувачення зняті, переслідування припинено.

Остання ганебна справа, яка слухається у Володимирі-Волинському міському суді - справа «22 бійців 51 бригади», які в липні 2014 року, після 10 днів оточення, 10 днів обстрілів з «Градів» та мінометів, коли була розбита вся техніка, не дочекавшись прийняття рішень командування, самі виходили з оточення, потрапили в полон та були вивезені на територію Росії.

Якщо хтось не вірить мені на слово (а я керуюсь документами і висновками спеціалістів у військовій справі), про те, що хлопців кинули вмирати на териконі, пообіцявши через 3 дні допомогу, то спитайте самих бійців. Вони щирі, казок складати не вміють, а тому почуєте чисту, але неприємну правду.

В травні 2017 року буде 2 роки, як триває суд над нашими бійцями, а загалом запорізькі військові прокурори «тягають» наших хлопців по судам вже три роки. Всі вони мають статус УБД, двоє визнані державою інвалідами війни (2 і 3 групи). З досвіду, можу з впевненістю сказати, що судові процеси, а значить і приниження наших бійців військовою прокуратурою Запорізького гарнізону триватиме ще 2-3 роки.

В принципі, всім вже зрозуміло, що хлопці невинні, навіть, самим прокурорам (підтримують обвинувачення, як і проводили розслідування не наші, не місцеві, а військові прокурори Запорізького гарнізону). Але на початку 2014 року військова прокуратура Запорізького гарнізону, виконуючи чийсь недолугий наказ, «примусила» 21 бійця, які теж були на териконі, підписати угоди про визнання вини. І тепер військова прокуратура, в силу, своїх внутрішніх постулатів, не може відступати, бо ж треба нести відповідальність.

Звертаюсь до депутатів. Забудьте на хвилинку про розбіжності в політичних поглядах. Йде мова про захисників, про тих, хто не втікав від мобілізації. 2014 рік може знову раптово повернутись – і ми захочемо, щоб ці ж бійці знову нас захищали. Коли в двір приходить злодій, то його разом ловлять всі сусіди, навіть ті, хто між собою не в ладах. А в даному випадку крадуть не кабель у під’їзді, а саме цінне – добре ім’я бійців волинської бригади. Те що вона ліквідована, нічого не міняє. 51 бригаду будуть пам’ятати завжди, та й більше сотні загиблих молодих пацанів за 4 місяці так званої АТО – не дадуть забути.

Таке ставлення до наших захисників принижує не лише цих бійців, чи бійців 51 бригади, а загалом волинян, спотворює історичну правду про стійкість і мужність бійців з Волині.

Можу запевнити, що хлопці абсолютно аполітичні, не зіпсовані і вірять ще в справедливість. Махнути на них рукою, відвернутись? Звичайно можна, але чого ми тоді варті зі своїми гаслами і патріотичними спічами.

Після того, як з бійців 51 бригади зняли звинувачення по Іловайську та СЗЧ залишився один крок до повної реабілітації нашої бригади – зняття обвинувачень по 22 бійцям.

Прошу:

1.Депутатів обласної ради прийняти на сесії звернення до Генерального прокурора України з проханням вивчити питання про припинення переслідування 22 бійців 51 бригади, шляхом відмови військових прокурорів від підтримання обвинувачення та проведення внутрішнього службового розслідування по факту незаконного притягнення до відповідальності бійців 51 бригади.

2. Депутатів обласної ради звернутись до Верховної Ради з проханням створити ТСК по подіям, які відбулись на териконі (південна околиця міста Свердловськ Луганської області , поблизу селища Хмельницький), щоб покарати винних осіб, які кинули хлопців напризволяще.

3. Прошу народних депутатів від Волині стати ініціаторами створення ТСК щодо подій, які відбувались на териконі (південна околиця міста Свердловськ Луганської області , поблизу селища Хмельницький) з 15 по 25 липня 2014 року».

«Якщо спробуєте допомогти – будемо щиро вдячні, якщо проігноруєте… будемо боротись без вас», - резюмував Нагорний.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Реформа децентралізації сприяє розвитку місцевої інфраструктури:
http://reforms.in.ua/ua/news/bilshe-polovyny-ukrayinciv-vvazhayut-shcho-decentralizaciya-spryyaye-pokrashchennyu-miscevoyi
Відповісти
Останні новини
Нагорний просить депутатів заступитися за бійців 51-ї бригади
29 березень, 2017, 10:48