Покарання за співпрацю з окупантом є невідворотним, - Лапін

Покарання за співпрацю з окупантом є невідворотним, - Лапін
Народний депутат від Луцька Ігор Лапін вважає, що до законодавства необхідно ввести поняття «колабораціонізм». Таким чином, згодом до відповідальності можна буде притягти осіб, які співпрацювали із терористами, та дії яких не підпадають під кваліфікацію державної зради.

Про це йдеться у блозі нардепа на Цензор. Нет.

Лапін зауважив, що читав чимало неправильних трактувань неправильних трактувань щодо теми колабораціонізму і його законопроекту № 6170 «Про заборону колабораціонізму»

«Якщо людина співпрацює з російською окупаційною владою, вона має відповідати за свої дії. Будь-які звинувачення в тому, що це відрізає населення окупованих територій від іншої частини України є безпідставними. Адже якщо мешканці тих територій співпрацюють з ворогом, сподіватись на те, що вони будуть боротися за цілісність країни і спонукати їх до патріотизму не варто. Люди вільні за своєю суттю і в них є вибір. Одні обирають Україну і боряться за територіальну цілісність з обох боків умовного кордону, інші пішли на співпрацю з окупантом», - пише Лапін.

Мовляв, зараз у законодавстві немає відповідальності за колабораціонізм. Проте аби люди, які таки співпрацюють з окупантами і не підпадають під кваліфікацію державної зради понесли покарання, варто ввести поняття колабораціонізму. Відповідальністю за такі дії має бути ув'язнення терміном від 12 до 15 років.

«Ще один міф, який поширюється в ЗМІ - це те, що вчителі чи медики, які працюють на тимчасово окупованих територіях будуть притягнуті до відповідальності. Законопроект містить визначення "російська окупаційна влада" та "незаконні організації". А тому надумані чутки про вчителів, лікарів, чи інших осіб, які працюють у структурах, створених за довго до появи "ЛНР/ДНР". Покарання за колабораціонізм їх не стосуються. Лише у випадку прямої співпраці з окупантом, створеними ними "органами державної влади" чи іншими фейковими утвореннями», - уточнив депутат.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.