Вийшли і великі, і малі: толока у парку 900-річчя Луцька

Вийшли і великі, і малі: толока у парку 900-річчя Луцька
З самого ранку понад півтисячі людей, озброївшись граблями, мітлами, мотокосами та сокирами, взялися облагороджувати та прибирати парк імені 900-річчя Луцька.

Велику передвеликокодню толоку організували 1 квітня.

У межах зеленої зони кипить роботою кожен куточок: ось тут зграбують опале листя трохи далі чоловіки зносять його докупи та вантажать на техніку. Поряд обрізають кущі, підмітають, чистять У парку площею 18 гектарів працює понад 600 людей. Окрім того, сьогодні тут встановлять додаткові лавки та смітники.

Чималу ділянку цьогоріч прибирає соціально відповідальний бізнес – працівники компанії «Модерн-Еспо» разом із дітьми прибирають левову частку території. Вони запевняють – зробити щось корисне для міста може кожен лучанин.

Для «Модерн-Експо» це вже третя толока. Вперше працівники підприємства організовано долучилися до загальноміської толоки, влаштувавши прибирання на підприємстві. Після цього з’явилася ініціатива прибирати парк.

Тому минулого року «Модерн-Експо» разом із «Волиньзернопродуктом» зголосилися взяти шефство над парком 900-річчя. Оскільки, підприємство знаходиться поблизу і багато працівників проживають у цьому районі. Долучилися до прибирання й представники ТМ «Дмитрук», які частуватимуть усіх смаколиками.

На території парку працювало понад 600 людей. За словами співвласника компанії Петра Пилипюка, працівники, які сьогодні не мали змоги долучитися, працювали тут раніше у позаробочий час.

«Всі отримують від цього задоволення. Місто буде мати чисту прибрану територію, працівники «Модерн-Експо» будуть мати чудовий настрій, а їх діти отримають чудовий урок про те, що чисто не там де прибирають, а там де не смітять», - зауважив Пилипюк. Він висловив сподівання, що прогресивні підприємства долучилися до суботників у різних куточках міста. Ті, хто не встиг цього зробити, мають ще цілий тиждень.

«Якщо ми почнемо жити за принципом «не питай, що Україна зробила для тебе, а що ти зробив для України», то ми дійсно будемо жити краще і збудуємо європейську Україну»,- зауважив бізнесмен.

До слова, у генеральному прибиранні парку взяли участь майже 100 дітей працівників. Підлітки працювали разом із батьками, а дітей віком 3-10 років розділили на 10 груп, із якими працювали аніматорі. Діти виконували різноманітні завдання, долучалися до роботи і грали в інтерактивні ігри.

«Соціальна ініціатива «Модерн-Експо» надихає, ми дуже хочемо принести користь не лише у рамках своєї власної відповідальності на роботі, а й допомогти місту, долучитися до покращення благоустрою міста, де живемо», - зауважила Вікторія Гинятулина. За словами жінки, це чудова можливість отримати позитивні емоції та поспілкуватися у неформальній обстановці із людьми, із якими не дуже часто доводиться зустрічатися на роботі.

Подбали й про частування для учасників дійства: на них чекав куліш та інші смаколики.

В іншій частині парку не менш активно працювали люди із фонду «ДІЗАР», громадської організації «Квітка Полісся», а також із шкіл №17 та 19 та мешканці довколишніх мікрорайонів, яких до толоки долучив депутат міськради Петро Нестерук.

За словами обранця громади, парк 900-річчя є для нього особливо дорогим, адже тут він провів чимало часу, будучи дитиною. Тому і сьогодні він прийшов взяти участь у суботнику разом із дружиною та трьома діткам.

«Таке прибирання ми проводимо не вперше, і ця акція вже є традицією. Сьогодні ми додатково встановимо 10 смітників. Також будемо кронувати дерева, які мають сухе гілля. Дещо ми не встигли зробити під час толоки минулого року», - каже Нестерук. Також встановлять мотивуючі стенди із закликами не смітити.

За словами депутата, пртягом останніх кількох днів в ОСББ з його округу також влаштували низку толок. Тому, скориставшись нагодою, їх запросили й допомогти прибирати парк і люди радо відгукнулися.

А ще депутатові приємно констатувати, що прийшло чимало людей, які брали участь у минулорічній толоці.

«Багато тих самих обличь, багато є й нових. От, наприклад, прийшли люди із будинку на Відродження 7, минулого року цих людей не було, а сьогодні бачу їх тут», - каже депутат.

Нестерук сподівається, що традиція прибирати парк збережеться й надалі, і кожен мешканець незабаром знатиме про можливість прибирати у парку напередодні Великодня.

Очільниця громадської організації «Квітка Полісся» Тетяна Доброжанська вважає, що подібні ініціативи дуже потрібні місту. Адже таким чином вдасться привести парк до порядку, аби лучани могли насолоджуватися свіжим повітрям, гуляючи зеленою зоною.

«Знаєте, як кажуть: почни Європу з себе. Дехто чомусь не хоче цього робити. Ну от кинь цю пляшку в смітник. Але ні, треба обов’язково поруч. Не хочеться, щоб це місце було місцем злочину», - каже Доброжанська.

Розділяє її думку і мешканець вулиці гетьмана Мазепи, який теж не вперше вийшов прибирати у зеленій зоні.

«Мешканці нашого будинку другий рік поспіль намагаються допомогти нашому депутату. Прибираємо парк, дітей залучаємо. Дітям дуже подобається брати участь у таких заходах», - зауважив мешканець вулиці гетьмана Мазепи, 49 Сергій Матвіюк.

Роботи планували завершити до полудня. Проте враховуючи те, із яким натхненням працювали люди, найпевніше, що зробити парк 900-річчя світлим та чистим навіть раніше.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Чортзабирай, стискайте свої шедевральні фото до 100 кб.
Відповісти
Таке явище, як толоки (в їх радянському, показушному сенсі), не несе практично жодного сенсу. І навпаки, може навіть зашкодити екосистемам в місті, якщо це роблять наші люди. Утримувати вулиці, парки, зелені зони в містах потрібно впродовж усього року, а не робити ударні "місячники з благоустрою". Так, після зими треба виконати певний обсяг робіт, який зазвичай більший, ніж в інші пори року. Але сам сенс толоки зводиться часто до того, що великій кількості людей треба зробити щось (іноді буквально "щось"), щоб долучитись до покращення в місті. Цю позитивну енергію треба направляти в правильне русло, бо без раціонального підходу до утримання зелених зон і відповідних екологічних знань можна дуже просто нашкодити.
Що ми на них бачимо? Що з лісопарку з зеленої зони з і так бідними грунтами, вигрібли всю підстилку на ділянці, де знаходиться спортмайданчик. Підстилку з голок та палого листя, яка слугує: 1. природним добривом; 2. захищає грунт від пересихання, утримує вологу; 3. захищає грунт від вивітрювання і вимивання дощами; 4. слугує домівкою для комах і червів, якими харчуються птахи, їжаки та інші лісові тварини. . Після таких вигрібань зазвичай і слабка коренева система трави знищується. Навряд чи там щось виросте за літо, бо ж і так бідний грунт і затінок. Навіщо було вигрібати листя в цьому природному лісопарку, де немає ні партерних газонів, ні автомагістралей, ні навіть мощених доріжок, всупереч здоровому глузду, екологічній логіці, та Правилам утримання зелених нанасаджень, - геть не зрозуміло. Єдине пояснення, яке приходить в голову, це що на толоку прийшло чимало людей, яким треба було на щось направити свою енергію, і які особливо не цікавляться тим фактом, що екосистема лісу і екосистема міської мощеної вулиці - це абсолютно різні речі. Нажаль, таких випадків за "місячник з благоустрою", коли під гаслами про прибирання знищується підстилка в парках та лісопарках, та обрізаються здорові дерева "заради омолодження" десятки.
Що можна було зробити натомість з таким обсягом робочої сили, яка хоче покращити парк? Зробити шпаківні, перевірити, чи всі дерева здорові, встановити якісь пеньки-колоди для відпочинку вздовж доріжок, встановити вказівники чи попереджувальні таблички про штрафи за розведення багаття, встановити паркан чи стовпи, щоб в парк не заїжджали авто, позбирати сміття. Робота завжди для всіх знайдеться, треба лише цікавитись як функціонує екосистема. І розуміти, що чим менше людське втручання в неї, тим всім буде краще. Людям буде чисте повітря, лісу буде нормальний грунт, білочкам та їжакам буде чим харчуватись. І що пале листя - це не сміття!
Відповісти
Запрошуємо всіх небайдужих прийти завтра (03/07/2017) на 10:00 годину до міської ради, підтримати людей, які борються проти забудови парку.
Дякуємо!
Відповісти